Milanović prozvao Plenkovića za "olajavanje" hrvatskih političara u stranom mediju

15.01.2023.

Zadnja izmjena 15:35

Autor: M.Š./Hina/HRT

Zoran Milanović u Vukovaru

Zoran Milanović u Vukovaru

Foto: Davor Javorovic / PIXSELL

Predsjednik Zoran Milanović prozvao je u nedjelju premijera Andreja Plenkovića za "olajavanje" njega i saborskih zastupnika u intervjuu francuskom mediju, rekavši da je to "dno dna". 

Plenković je kanalu France 24 u subotu rekao da je odluka saborskih zastupnika da Hrvatska ne sudjeluje u misiji Europske unije za potporu ukrajinskoj vojsci (EUMAM) "povijesno pogrešan izbor".

- Mi, kao vlada, nećemo oklijevati reći im to u svakoj prilici. Odgovornost nije naša, nego onih zastupnika koji nisu uspjeli biti na pravoj strani povijesti, izjavio je Plenković.

Osudivši premijerove izjave, Milanović je istaknuo da se "nikada ne smije olajavati svoju zemlju i njene demokratske predstavnike pred drugima" jer tako propadaju nacije.

- Premijer potkazuje saborske zastupnike i predsjednika u stranom mediju. Nikad to nisam radio, ne znam uopće tko to radi. To je dno dna. Za dublje treba posebna oprema, rekao je Milanović novinarima u Vukovaru.

Predsjednik, koji se ranije više puta usprotivio sudjelovanju Hrvatske u misiji, ponovio je da je ona "pravno jako dvojbena".

- Odluka je da EU po prvi puta u svojoj povijesti sudjeluje u ratu. I to protivno Ugovoru o funkcioniranju EU-a jer on predviđa isključivo misije izvan teritorija EU-a, rekao je Milanović.

Ponovio je da "Washington i NATO preko Ukrajine vode proxy (posredni) rat protiv Rusije" i dodao da ne vidi svrhu sankcija protiv Moskve.

- Plan ne može biti maknuti Putina. Plan ne mogu biti sankcije. Sankcije su glupost i time nećemo ništa postići. Nisu ni Miloševića slomili sankcijama. (...) Idu iz rata u rat. A što bih trebao biti? Rob američki?, rekao je Milanović. 

Rast cijena: Nemoj prijetiti i napraviti ništa

Komentirajući rast cijena nakon uvođenja eura Milanović je upozorio kako je Vlada imala dvije godine da se pripremi.

- Nije lako, ali nemoj prijetiti i napraviti ništa. Monopolista u Hrvatskoj baš i nema. Trebali su angažirati armiju inspektora, cijene su prikazane mjesecima dvostruko, pa ako me netko želi "zavaljati" neću kupiti. Ne živimo u Sovjetskom savezu da nema izbora. Kupac je taj koji ima najveću moć i može reći - idem kod susjeda koji ima nižu cijenu, rekao je.

O Bačiću kao novom ministru

Za predloženog novog ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branka Bačića rekao je kako da ga čudi da je pristao na to jer preuzima odgovornost za nešto u čemu ranije nije sudjelovao te da pristaje biti još jedan potrošni element u tom procesu.

- Tu više nema pomoći, ostat će zabilježeno da u dvije godine nije učinjeno ništa, istaknuo je Milanović.

O zamjeni kune eurom

Što se tiče moguće nostalgije za kunom, podsjetio je da smo s ulaskom u Europsku uniju prihvatili tu obavezu, iako niz država nije uveo euro, i to bez ikakvih posljedica.

- Moj stav je ambivalentan, bih bio sretniji da imamo svoju valutu, govorio sam već o tome, ali kasno je za kukanje. Idemo sad živjeti dalje, nisu ni drugi propali, poručio je Milanović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!