Milanović putuje u Čile u susret Boriću i hrvatskim iseljenicima

05.12.2022.

12:55

Autor: HRT/V.G./Hina

Zoran Milanović

Zoran Milanović

Foto: Luka Stanzl / PIXSELL

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović boravit će u službenom posjetu Čileu od 8. do 15. prosinca gdje će se sastati s predsjednikom te južnoameričke zemlje Gabrijelom Borićem, priopćeno je u ponedjeljak iz ureda hrvatskog predsjednika.


Njih dvojica će u glavnom gradu Santiagu obilježiti 30 godina od uspostave diplomatskih odnosa dviju zemalja.

Čile, u kojem živi oko 200.000 Hrvata i njihovih potomaka, bio je prva država južne hemisfere i Amerike koja je priznala Hrvatsku tijekom rata 1992. godine.

Gabriel Borić, čiji je djed prije oko 150 godina doplovio brodom iz Dalmacije u južni grad Punta Arenas, u ožujku je postao predsjednikom Čilea.

S 36-godina najmlađi je i najviše lijevo nastrojeni predsjednik te zemlje, velikih socijalnih razlika, u zadnjih 50 godina.

- Predsjednik Borić osobno je pozvao predsjednika Milanovića da službeno posjeti Čile u telefonskom razgovoru, kojeg su dvojica predsjednika vodili početkom godine nakon što je Borić izabran na dužnost predsjednika Čilea, kaže Nikola Jelić, glasnogovonik Milanovićevog ureda.

Milanović, 56-godišnji predsjednik na dužnosti od veljače 2020., u Santiago de Chileu će održati predavanje za akademsku zajednicu i diplomatski zbor na tamošnjem sveučilištu.

U Valparaisu, gradu gdje je sjedište čileanske zakonodavne vlasti, Milanović će posjetiti Nacionalni kongres Čilea i i sastati se s predsjednikom Zastupničkog doma Vladom Mirosevićem.

Mirosević, 35-godišnji politolog hrvatskih i libanonskih korijena, izabran je na tu funkciju prošli mjesec ispred Liberalne stranke Čilea koju je osnovao 2013. godine.

Milanović će obići hrvatske iseljenike koji žive u rudarskom gradu Antofagasti na sjeveru i Punta Arenasu na jugu. To su bila dva grada u koja su počeli dolaziti iseljenici iz Hrvatske u 19. stoljeća i baš za za tri dana obilježavaju "Dan hrvatskog imigranta".

Uz sastanke i razgovore s članovima hrvatske zajednice, predsjednik Hrvatske namjerava posjetiti njihove institucije, društva i znamenitosti.

Čile, zemlja s ukupno 19,2 milijuna stanovnika, članica je Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), kluba 38 zemalja koje sebe nazivaju tržišnim ekonomijama i demokracijama. Hrvatska je u siječnju počela pregovore o pristupanju OECD-u koji bi mogli trajati između 3 i 7 godina.

- Svoj boravak predsjednik Milanović iskoristit će i za obilazak Europskog južnog opservatorija i najvećeg optičkog teleskopa na svijetu smještenog u regiji Antofagasti, naveo je glasnogovornik Jelić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!