Milanović razgovarao s bugarskom potpredsjednicom Ilianom Iotovom

27.10.2022.

16:44

Autor: HRT/Hina

Iliana Iotova i Zoran Milanović

Iliana Iotova i Zoran Milanović

Foto: Robert Anic / PIXSELL

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović primio je u svojem uredu bugarsku potpredsjednicu Ilianu Iotovu, koja boravi u posjetu Hrvatskoj na poziv Nacionalne zajednice Bugara u Hrvatskoj, priopćeno je uz Ureda Predsjednika Republike.

Kako je priopćeno, na sastanku se razgovaralo o bilateralnim odnosima dviju savezničkih i prijateljskih država, pri čemu je bugarska potpredsjednica Iotova izvijestila predsjednika Milanovića o svojem boravku u Hrvatskoj. Ona je ranije posjetila Đakovo kako bi odala priznanje djelovanju biskupa Josipa Juraja Strossmayera koji je u povijesti odigrao važnu ulogu, kao preporoditelj, i za bugarski narod. Posjetila je i pripadnike bugarske nacionalne manjine koji žive u Hrvatskoj.

Tijekom sastanka su razmijenjena mišljenja o situaciji u jugoistočnoj Europi, uključujući perspektivu europskih integracija zemalja tog dijela Europe. Milanović i Iotova razgovarali su i o širenju eurozone, ulasku u šengenski prostor te o problemu migracija.

Iotova je prenijela poziv bugarskog predsjednika Rumena Radeva Milanoviću da službeno posjeti Bugarsku, što je i prihvaćeno. 

Sastanku su nazočili veleposlanica Republike Bugarske u Republici Hrvatskoj Genka Georgieva i pročelnica Kabineta potpredsjednice Kristiela Simeonova. Nazočni su bili i pročelnik Kabineta predsjednika Republike Bartol Šimunić, savjetnik Predsjednika Republike za vanjsku i europsku politiku Neven Pelicarić, savjetnica Predsjednika Republike za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić i predsjednik Nacionalne zajednice Bugara u Hrvatskoj Raško Ivanov, navodi se u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!