Milanović razgovarao s predsjednikom Finske, prihvatio poziv u posjet

14:18 / 10.06.2022.

Autor: B.A./HRT

Zoran Milanović, Sauli Niinistö

Zoran Milanović, Sauli Niinistö

Foto: Srecko Niketic/PIXSELL / Seppo Samuli/Lehtikuva/via REUTERS

Predsjednik Republike Zoran Milanović razgovarao je danas telefonski s predsjednikom Republike Finske Saulijem Niinistöom. Kako navode iz Ureda predsjednika RH, razgovor je inicirao Niinistö, a tema razgovora bila je aplikacija Finske za članstvo u NATO-u te skorašnji sastanak šefova država i vlada NATO-a koji će se održati krajem lipnja u Madridu.

Predsjednik Milanović prenio je finskom predsjedniku svoje stavove o širenju NATO-a, pri čemu je rekao kako se načelno ne protivi ulasku Finske u NATO, ali ga je istovremeno upoznao s ozbiljnom političkom krizom u Bosni i Hercegovini koja prijeti opstanku Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH i ujedno ugrožava nacionalne interese Republike Hrvatske. U razgovoru je Milanović detaljno informirao Niinistöa kako su Hrvati u BiH već godinama izloženi izbornim manipulacijama te sada opet prisiljeni sudjelovati na izborima prema neustavnim izbornim pravilima, navodi Ured predsjednika u priopćenju.


Hrvatima u BiH uskraćena je mogućnost biranja svojih legitimnih predstavnika u tijela vlasti, što je protivno slovu i duhu Daytonskog sporazuma te diskriminira Hrvate kao konstitutivni narod BiH, objasnio je Milanović u telefonskom razgovoru predsjedniku Finske. Interes je Hrvatske, istaknuo je Milanović, politički i sigurnosno stabilna BiH u kojoj će sva tri konstitutivna naroda moći birati svoje legitimne predstavnike, što bi trebao biti i interes Europske unije i NATO-a.


Republika Hrvatska očekuje razumijevanje svojih partnera u EU i NATO-u za potrebu zaštite prava Hrvata u BiH i time zaštite svojih nacionalnih interesa, uključujući razumijevanje Finske koja je hrvatski partner u EU, rekao je Milanović Niinistöu.


Niinistö je tijekom telefonskog razgovora pozvao Milanovića u službeni posjet Finskoj, što je hrvatski predsjednik i prihvatio, stoji u priopćenju.   

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!