Milanović razgovarao s predstavnicima Hrvatskog društva za istraživanje raka

25.11.2022.

13:22

Autor: HRT/V.G./Hina

Milanović s predstavnicima Hrvatskog društva za istraživanje raka

Milanović s predstavnicima Hrvatskog društva za istraživanje raka

Foto: Dario Andrišek / Ured predsjednika Republike Hrvatske

Predsjednik Republike Zoran Milanović razgovarao je u petak s predstavnicima Hrvatskog društva za istraživanje raka koji su ga upoznali sa svojim aktivnostima i novim spoznajama na području liječenja tumora.

Predstavnici društva, koje okuplja znanstvenike i stručnjake na području medicine, biologije i biokemije, razgovarali su s Milanovićem na sastanku u Uredu predsjednika o novim spoznajama na području liječenja tumora, istaknuvši da su nove generacije lijekova glavna tema kojom se znanost bavi.

Pojasnili su pritom da su problemi s kojima se susreću rezistentnost na lijekove te nuspojave kod nove generacije lijekova. Poručili su da su zato istraživanja kojima se bave veoma važna kako bi se ti problemi riješili, a cilj je da tumor postane kronična bolest s kojom čovjek može živjeti.

Predsjednika su također upoznali sa svojim aktivnostima, uključujući nedavno održanu konferenciju s međunarodnim sudjelovanjem koju od 2010., svake druge godine organiziraju radi povezivanja kliničkih i bazičnih istraživanja te bolje povezanosti među ustanovama i djelatnicima.

Dosad je organizirano šest konferencija i jedan simpozij s vrhunskim svjetskim predavačima, više radionica i mnoga predavanja, a dobra posjećenost pokazala se veoma važnom za hrvatsku znanost i biomedicinu jer omogućuje jače povezivanje istraživača i liječnika.

Društvo je jedno od 14 nacionalnih društava unutar krovne organizacije Europskog društva za istraživanje raka (EACR), a njihov je glavni cilj osnažiti povezivanja u širokom području istraživanja raka unutar same države, s drugim zemljama, s drugim društvima te prema EACR-u.

Uz predsjednicu društva Sonju Levanat, na sastanku su bili članovi izvršnog odbora te članovi Društva, dok je uz predsjednika Milanovića bila njegova savjetnica za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!