Milanović razgovarao s učenicima koji su sudjelovali na međunarodnim natjecanjima

05.09.2022.

14:44

Autor: HRT/V.G.

Predsjednik Milanović primio učenike XV. gimnazije Zagreb

Predsjednik Milanović primio učenike XV. gimnazije Zagreb

Foto: Tomislav Bušljeta / Ured predsjednika Republike Hrvatske

Povodom početka nove školske godine i kako bi im čestitao na uspjehu na međunarodnim natjecanjima, predsjednik Republike Zoran Milanović primio je u ponedjeljak učenike XV. gimnazije Zagreb.

U Uredu Predsjednika Republike bili su učenici sudionici 29. srednjoeuropske informatičke olimpijade - CEOI 2022., koja se održala od 24. do 30. srpnja 2022. u Varaždinu uz pokroviteljstvo Predsjednika Republike. Na sastanku s predsjednikom Milanovićem bili su dobitnici zlatne medalje Dorijan Lendvaj i Patrick Pavić, dobitnici brončane medalje Marko Dorčić i Fran Babić, sudionik olimpijade Ivan Janjić te ravnatelj XV. gimnazije, program koordinator CEOI 2022. Nikola Dmitrović i predsjednik Znanstvenog povjerenstva CEOI 2022. Ivan Paljak.

Pored informatičkog olimpijskog tima na sastanku s predsjednikom Milanovićem bili su i učenici XV. gimnazije koji su tijekom ovog ljeta sudjelovali na međunarodnim olimpijadama znanja iz biologije, fizike, matematike i geografije i ekvivalentnim međunarodnim natjecateljima iz robotike.

To su sudionici 34. međunarodne informatičke olimpijade - IOI 2022, Indonezija (online u XV. gimnaziji), dobitnici zlatne medalje Dorijan Lendvaj i Patrick Pavić, dobitnik brončane medalje Matej Vojvodić i pohvaljeni učenik Ivan Janjić; natjecatelji 18. svjetske geografske olimpijade - IGeO 2022 - Pariz (online na PMF-u) osvajač srebrne medalje Luka Protulipac i osvajač brončane medalje Andrej Nikšić; sudionici 63. međunarodne matematičke olimpijade - IMO 2022 – Oslo, osvajač srebrne medalje Bernard Inkret, osvajači brončane medalje Namik Agić, Patrick Pavić i Janko Bušelić te pohvaljeni učenik Dorijan Lendvaj; osvajač brončane medalje na 52. međunarodnoj fizičkoj olimpijadi - IPhO 2022 - Švicarska (online na PMF-u) Roko Šupe; natjecatelji 33. međunarodne biološke olimpijade - IBO 2022 – Yerevan, osvajačica brončane medalje Barbara Jozić i sudionici natjecanja Adrian Grbac Lacković i Suzana Škrabalo; te tim učenika koji je osvojio treće mjesto na natjecanju RoboCup 2022 – Bangkok Antonio Dijanić, Dora Dijanić, Ivan Dijanić i Borut Patčev.

Olimpijske timove vodili su mentori s Prirodoslovno matematičkog fakulteta u Zagrebu doc. dr. sc. Matija Bašić i dr. sc. Andreja Lucić te jedan od mentora robotičkih timova i član Školskog odbora XV. Gimnazije Lovrek Dijanić, koji su također prisustvovati sastanku s predsjednikom Milanovićem. Predsjednik Milanović čestitao je učenicima na rezultatima i poručio kako je to što rade super za Hrvatsku koja, iako mala zemlja, pokazuje da može biti konkurentna u znanju. Na sastanku se razgovaralo i o važnosti održavanja nastave uživo, pri čemu je i ravnatelj XV. Gimnazije istaknuo kako „nastavu uživo ništa ne može zamijeniti, što su pokazali i rezultati priprema za natjecanja koje su održane uživo, uz puno veću motivaciju“.

Nakon sastanka, sudionicima RoboCupa 2022. prezentirali su predsjedniku Milanoviću i svoje nagrađene robote, te su se pohvalili kako će se po prvi puta europsko natjecanje u robotici održati u Hrvatskoj, što je još jedan dokaz da su hrvatski učenici danas konkurentni u robotici.

Uz predsjednika Milanovića bila je savjetnica Predsjednika Republike za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!