13:34 / 14.04.2022.

Autor: Hina/HRT

Milanović: S Plenkovićem nisam razgovarao o veleposlanicima "sto godina"

Zoran Milanović

Zoran Milanović

Foto: Robert Anic / PIXSELL

Predsjednik Zoran Milanović izjavio je u četvrtak da s Andrejom Plenkovićem dugo nije razgovarao o novim veleposlanicima jer ne pristaje da premijer ima potpunu kontrolu nad imenovanjima, ali je dodao da će se njih dvojica o tome naposljetku ipak morati dogovoriti.

- Ja sam jedno imenovanje potpisao, to je ambasador u Beogradu, to sam napravio na molbu Andreja Plenkovića i to ne smatram nikakvom uslugom nego normalnim tijekom posla, rekao je predsjednik države nakon obilaska tvrtke CircuitMess u Lučkom.

Radi se o imenovanju Hidajeta Biščevića prije dvije godine koje je dogovoreno još potkraj predsjedničkog mandata Kolinde Grabar Kitarović.

- Što se dalje dogodilo? Čovjek je htio totalnu kontrolu. Neće je imati, rekao je Milanović novinarima misleći na Plenkovića.

Hrvatska trenutno nema veleposlanike i generalne konzule u tridesetak država jer se dvojica sukreatora vanjske politike o tome ne mogu dogovoriti.

- Hrvatska ima službu koja funkcionira, ali nemamo ambasadore i ambasadorice, ili su već na dužnosti sedam godina, što nije u redu, kaže Milanović.

Objasnio je da suprotno od vojnih atašea, koji se nakon četiri godine mandata automatski vraćaju u Zagreb, veleposlanici mogu ostati doživotno ako se o razrješenju vlada i predsjednik ne mogu dogovoriti.

- To nije normalno, ali tako je u našem ustavu, kazao je Milanović.

Kaže da s Plenkovićem o veleposlanicima nije razgovarao "sto godina", ali da će u jednom trenutku ministar vanjskih poslova morati doći na razgovor s predstojnikom njegova ured Orsatom Miljenićem.

- Na njemu je, morat ćemo sjesti i dogovoriti se, ali ne tako da mi dolaziš s nekim rezolutnim prijedlogom HDZ-a. To neće ići. Ja nemam svoju stranačku kohortu niti ljude koje moram uhljebiti. Nisam tako funkcionirao ni kao premijer, poručio je Milanović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!