Milanović s predstavnicima Kineziološkog fakulteta o promicanju zdravog života

14.02.2023.

12:31

Autor: HRT/V.G./Hina

Milanović s predstavnicima Kineziološkog fakulteta

Milanović s predstavnicima Kineziološkog fakulteta

Foto: Filip Glas / Ured predsjednika Republike Hrvatske

Predsjednik RH i pokrovitelj sportsko-edukativnog projekta 'Aktivna Hrvatska' Zoran Milanović razgovarao je s vodstvom zagrebačkog Kineziološkog fakulteta i predstavnicima projekta o promicanju kulture zdravog života, a poseban naglasak bio je na problemu pretilost djece i mladih.

Predstavnici fakulteta predvođeni dekanom Marijem Baićem naglasili su da im je jedan od ciljeva djelovanja daljnje jačanje svijesti o važnosti tjelesne i zdravstvene kulture u sustavu odgoja i obrazovanja, a posebice zbog činjenice što djeca u Hrvatskoj imaju izražen problem pretilosti.

Govoreći o problemu pretilosti mladih, naveli su da je panel tog fakulteta otkrio zabrinjavajuće podatke: Hrvatska je sedma zemlja po pretilosti mladih među 39 zemalja Europe, a zabrinjavajuće je da prvih sedam mjesta drže zemlje Mediterana. Čak 42 posto dječaka koji žive uz more je pretilo, a djevojčice s Mediterana također su prve po pretilosti.

U tom smislu, predstavili su hrvatski sportsko-edukativni projekt 'Aktivna Hrvatska' koji je pokrenut 2012. godine s ciljem promicanja kulture zdravog i aktivnog života. Tijekom 10 godina projekta obiđeno je više od 100 gradova i općina diljem Hrvatske, uz više od 3800 objava u medijima s podacima, edukativnim porukama te poticanjem na bavljenje redovnom tjelesnom aktivnošću, rečeno je na sastanku.

Kao glavni cilj projekta u 2023. godini istaknuli su brigu o mladima, s posebnim naglaskom na pretilost djece i mladih jer prema posljednjim podacima čak 35 posto osmogodišnjaka u Hrvatskoj živi s prekomjernom tjelesnom težinom, stoji u utorak u priopćenju Ureda predsjednika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!