16:08 / 24.07.2020.

Autor: M.M./Hina

Milanović s predstavnicima organizacija civilnog društva

Ilustracija (Davor Puklavec/PIXSELL)

Ilustracija (Davor Puklavec/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Kao jedan od najvećih problema istaknuli su narušavanje njihova prava da nezavisno odlučuju o svojim predstavnicima.
Predsjednik Republike Zoran Milanović sastao se s predstavnicima Platforme za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske CROSOL i Inicijative za snažno civilno društvo koji su ga upoznali sa sve većim problemima s kojima se udruge civilnog društva susreću u Hrvatskoj.

Kao jedan od najvećih problema istaknuli su narušavanje njihova prava da nezavisno odlučuju o svojim predstavnicima jer su ih na sjednici Savjeta za razvoj civilnog društva preglasali predstavnici tijela državne uprave, stoji u priopćenju Ureda predsjednika.

Novog predsjednika Savjeta, upozorili su, nisu nominirale članice i članovi Savjeta iz reda organizacija civilnog društva čime je prvi put od osnivanja 2002. izabrana osoba koja nije imala podršku od strane njihovih demokratski izabranih predstavnika.

Tvrde kako su predstavnici tijela državne uprave zapravo preuzeli Savjet te da se civilno, progresivno društvo sustavno omalovažava i otežava mu se djelovanje. Nadalje, traže i poništenje izbornog procesa za članove Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO) iz Hrvatske iz redova civilnog društva jer smatraju kako taj izbor nije proveden u skladu s demokratskim procedurama.

U ime CROSOL-a na sastanku su bili Kristijan Kovačić, koordinator zagovaranja i Josip Miličević iz Mreže mladih Hrvatske, članice CROSOL-a.
Inicijativu za snažno civilno društvo predstavljali su Nikola Tadić, Željka Leljak Gracin, Vesna Teršelić, Branka Mrzić Jagatić i Blaženka Sečkar.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!