Milanović s predstavnicima udruge osoba s amputacijom: Pomagala zastarjela

05.12.2022.

16:19

Autor: V.K./HRT/Hina

Ilustracija/Milanović s predstavnicima udruge osoba s amputacijom

Ilustracija/Milanović s predstavnicima udruge osoba s amputacijom

Foto: Armin Durgut / Zoran Milanović

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović razgovarao je u ponedjeljak s predstavnicima Udruge osoba s amputacijom udova Grada Zagreba i Zagrebačke županije koji su upozorili na neadekvatna i zastarjela pomagala.

Predstavnici Udruge, koja je osnovana 2013. iz zajedničke potrebe osoba s amputacijom udova da se povežu i potpuno integriraju u sve aspekte društvene zajednice, informirali su predsjednika Milanovića o problemima koje bezuspješno pokušavaju riješiti već godinama.

Od svojeg osnivanja, Udruga aktivno radi na poboljšanju kvalitete života osoba s amputacijama kroz razne aktivnosti, kazali su, ali im i dalje problem predstavlja nerazumijevanje nadležnih institucija.

Kao najveći problem istaknuli su Listu ortopedskih pomagala HZZO-a na kojoj su i dalje neadekvatna i zastarjela pomagala koja su, kako kažu, i razlog nedovoljnog uključivanja osoba s invaliditetom u aktivan društveni život.

Za uvođenje novih pomagala potrebno bi bilo izmijeniti postojeću listu HZZO-a, ali za to nema volje, upozorili su predstavnici Udruge. A koliko je zastarjela spomenuta lista govori podatak kako se na njoj nalaze i pomagala koje se više i ne proizvode, moglo se čuti na sastanku.

Osiguranje kvalitetnih i suvremenih ortopedskih pomagala preduvjet je za ostvarenje kvalitetnog i ispunjenog života svake osobe s amputacijom, stoga Udruga u suradnji s Društvom za protetiku i ortotiku ISPO Croatia te Zavodom za rehabilitaciju i ortopedska pomagala već šest godina predlaže promjene u Listi ortopedskih pomagala HZZO-a te uvođenje suvremenih pomagala (npr. mehanotroničkih koljena).

U Udruzi osoba s amputacijom udova smatraju kako bi opskrba prema individualnim potrebama korisnika bila zadovoljavajući način opskrbe te posebno naglašavaju kako obveza osiguravanja kvalitetnih ortopedskih pomagala za Republiku Hrvatsku proizlazi i iz čl. 20. Konvencije o pravima osoba s invaliditetom.

Na sastanku je bila predsjednica Udruge osoba s amputacijom udova Grada Zagreba i Zagrebačke županije Ana Sršen i drugi, a uz predsjednika Milanovića bila je njegova savjetnica za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!