Milanović s ravnateljicom arhiva u Dubrovniku o 750 godina Dubrovačkog statuta

06.07.2022.

12:56

Autor: T.D./HRT/Hina

Zoran Milanović

Zoran Milanović

Foto: Nikola Cutuk / Pixsell

Povodom 750 godina Dubrovačkog statuta predsjednik RH Zoran Milanović razgovarao je u srijedu s ravnateljicom arhiva u Dubrovniku Nikolinom Pozniak i akademkinjom Nelle Lonza koje su ga izvijestile o tome kako je protekla središnja svečanost obilježavanje te visoke obljetnice.

Dubrovački statut je pravna zbirka, sastavljena 1272., a iako nije najstarija u Europi, pa ni na našoj obali, postala je i ostala temelj pravnog poretka dubrovačke zajednice preko pet stotina godina, rečeno je na sastanku.

S obzirom da je Statut s vremenom postao jednim od najrječitijih biljega dubrovačke zajednice i važnim elementom njezinog kolektivnog identiteta, uz bok Svetoga Vlaha i zidina, Grad Dubrovnik je na inicijativu Državnog arhiva Dubrovnik proglasio ovu godinu, Godinom Dubrovačkog statuta.

Ravnateljica Poznaik i akademkinja Lonza informirale su predsjednika Milanovića kako je središnje obilježavanje 750 godina donošenja Dubrovačkog statuta organizirano 29. svibnja u Palači Sponza, u sjedištu Arhiva u kojem se čuvaju dva najstarija službena primjerka Statuta. Isto tako, kazale su kako je Arhiv prilikom obilježavanja ove obljetnice surađivao sa Zavodom za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku koji je upotpunio izložbu eksponatima iz svog fundusa, a autorica ovogodišnje izložbe, samog koncepta i selekcije izložaka je akademkinja Nella Lonza.

Naposljetku, izrazile su uvjerenje da će Republika Hrvatska iskoristiti ovu visoku obljetnicu za predstavljanje bogate pravne baštine Dubrovnika domaćim i stranim posjetiteljima, navodi se u priopćenju Ureda predsjednika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!