16:34 / 24.01.2022.

Autor: HRT

Milanović s vodstvom Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo

Milanović s vodstvom Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo

Milanović s vodstvom Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo

Foto: Ured predsjednika / HRT

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je u svome Uredu predstavnike Udruge Hrvatski centar za potresno inženjerstvo - interventna služba, osnovane u listopadu 2021., s kojima je razgovarao o stanju na zgradama na potresom pogođenim područjima u Zagrebu i Banovini.

Udruga HCPI Interventna služba postala je jedna od temeljnih operativnih snaga u okviru sustava Ravnateljstva civilne zaštite MUP RH s ciljem promicanja, razvitka i unapređenja organiziranja i djelovanja inženjera u interventnim aktivnostima i pružanju pomoći tijelima državne uprave, tijelima JLP(R)S i službama za hitne intervencije u odvijanju njihovih aktivnosti u prirodnim nepogodama, velikim nesrećama i katastrofama, priopćeno je iz Ureda predsjednika Republike.

Na sastanku s predsjednikom Milanovićem predstavnici HCPI-a pojasnili su kako je njihov angažman predviđen u situacijama velikih prirodnih nepogoda kada dolazi do oštećenja većeg broja građevina te je potreban brzi izlazak inženjera, koji će stručno pregledati građevine i dati brzu ocjenu stanja njihove uporabljivosti.

Razgovaralo se i o stanju na zgradama i kućama na potresom pogođenim područjima, u Zagrebu i na Baniji, kao i o važnosti kvalitetne gradnje i obnove objekata nakon potresa. Nakon potresa koji je pogodio Zagreb, profesor s Građevinskog fakulteta u Zagrebu i koordinator pri HCPI izv. prof. Josip Atalić okupio je statičare koji su krenuli u obilazak zgrada i kuća koje su pogođene potresom, obavljali su brzi pregled i dijelili naljepnice za (ne)uporabljivost objekata.

Statičari se sami organizirali

U konačnici, ukupno 25.580 zgrada na području grada Zagreba pregledali su statičari Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo (HCPI), a nakon toga, a do danas, naknadno su pregledali još 813 zgrada, ističe se u priopćenju. Naveli su kako su se tada sami organizirali te obilazili zagrebački teren jer nije postojao nikakav plan u slučaju potresa. Isto su napravili i kada je potres pogodio Petrinju, Glinu, Sisak i okolna mjesta, a na pregledima je volontirajući sudjelovalo 1.700 inženjera, rečeno je na sastanku.

Osim predsjednika Udruge HCPI-interventna služba i voditelja HCPI-a pri Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu izv. prof. Josipa Atalića, na sastanku s predsjednikom Milanovićem bili su dekan Građevinskog fakulteta u Zagrebu prof. Stjepan Lakušić, potpredsjednica Udruge HCPI-interventna služba Mihaela Zamolo, članovi Upravnog odbora Udruge HCPI-interventna služba Boris Trogrlić i Alen Kadić te jedna od osnivačica Udruge HCPI-interventna služba Maja Baniček.

Uz predsjednika Republike Milanovića na sastanku su bili pročelnik Kabineta predsjednika Republike Bartol Šimunić, posebni savjetnik predsjednika RH za ekonomiju Velibor Mačkić i pomoćnica savjetnika predsjednika RH za ekonomiju Martina Ciglević, priopćio je glasnogovornik Ureda predsjednika, Nikola Jelić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!