14:15 / 21.02.2022.

Autor: I.Z./HRT/Hina

Milanović sa HSZ-om o "marginalizaciji studenata" s pomoću izmjena Zakona

Milanović sa HSZ-om o "marginalizaciji studenata" kroz izmjene Zakona

Milanović sa HSZ-om o "marginalizaciji studenata" kroz izmjene Zakona

Foto: Ana Marija Katić / Ured predsjednika Republike Hrvatske

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović danas je primio novo vodstvo Hrvatskog studentskog zbora (HSZ), iz kojega su ga upozorili da bi predložene zakonske izmjene mogle marginalizirati ulogu studenata u senatu te njihov standard, s naglaskom na studentsku prehranu. 

Iz Ureda predsjednika priopćili su da je Milanović razgovarao s članovima i novim vodstvom te krovne studentske organizacije, čije je predsjedanje preuzeo Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci i njegov predsjednik Neven Pintarić.

Kao probleme izdvojili su bojazan da bi se izmjenama Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju moglo marginalizirati ulogu studentskih predstavnika u senatu te studentski standard, s naglaskom na studentsku prehranu.

Na sastanku su mu predstavili svoje aktualne i buduće projekte, a razgovarali su i o nizu drugih tema važnih za studentsku populaciju i mlade u Hrvatskoj, kao što su razlozi odlaska mladih u inozemstvo i kvaliteta studiranja u zemlji.

Upozorili su i da stručni studiji još nisu dovoljno prepoznati u hrvatskoj javnosti kao važan dio visokoškolskog obrazovanja, izrazivši nadu da će im sastanak s predsjednikom Republike pomoći da se u javnosti počne više razgovarati o temama važnima za studentsku populaciju.

Hrvatski studentski zbor koordinativno je tijelo svih studentskih zborova u Hrvatskoj te ujedno i krovno predstavničko tijelo studentica i studenata sveučilišta, svih veleučilišta i visokih škola u državi.

Prema riječima njegova predsjednika Pintarića, HSZ predstavlja gotovo 160 tisuća studenata, a dva su mu osnovna cilja - predstavljanje i zauzimanje za studente u visokom obrazovanju te provođenje projekata koji su u interesu studentske populacije.

U studentskom izaslanstvu uz Pintarića su bili i njegov zamjenik Ivan-Pavao Boras, članovi Višeslav Kirinić, Tomislav Milošević, Tin Meštrović, Filip Marinović, Antonela Đuraš, Mirko Filipović, Luka Jurčević, Leopold Mandić, članica ESU-a (European Students' Union) Bruna Bandula te tajnik Zbora Slobodan Šolaja.

Uz predsjednika Milanovića bila je njegova savjetnica za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković, zaključeno je u priopćenju.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!