Milanović sa šefom Vojnog odbora EU-a razgovarao o ratu u Ukrajini

27.04.2023.

17:01

Autor: Hina/HRT/R.S.

Brieger i Milanović

Brieger i Milanović

Foto: Ana Marija Katić / Ured predsjednika RH

Predsjednik Zoran Milanović i general Robert Brieger, predsjedavajući Vojnog odbora Europske unije, razgovarali su o sposobnostima brzog razmještaja vojnih snaga EU-a i o ratu u Ukrajini, priopćio je Pantovčak.


General Brieger izvijestio je Milanovića o glavnim aktivnostima i izazovima s kojima se oružane snage zemlja članica susreću u sklopu implementacije Strateškog kompasa kao strateške vizije Europske unije o sigurnosti i obrani. Razgovaralo se i o sposobnostima brzog razmještaja vojnih snaga Europske unije te o trenutnoj situaciji vezanoj uz rat u Ukrajini, navodi se u priopćenju.

Vojni odbor je najviše vojno tijelo EU-a nadležno za planiranje i izvršavanje vojnih misija i operacija u skladu sa zajedničkom sigurnosnom i obrambenom politikom.

Predsjednik je general bojniku Johannu Franku, koji je bio u izaslanstvu, uručio odlikovanje Red Hrvatskog Pletera za izniman doprinos razvoju bilateralnih odnosa Hrvatske i Austrije.

Uz Briegera i Franka, na sastanku su bile još izvršna časnica Tjasa Birsa i pobočnica bojnica Nicole Pfluger, a uz Milanovića načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj, predsjednikov savjetnik za obranu Ivica Olujić, pročelnik Vojnog ureda kontraadmiral Predrag Stipanović te brigadir Emilio Turina, zamjenik vojnog predstavnika OS RH u NATO-u i EU-u. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!