09:12 / 09.06.2021.

Autor: Hina

Milanović o uhićenjima sudaca: To je sistemski poremećaj

Zoran Milanović na Krku

Zoran Milanović na Krku

Foto: HTV / HRT

Predsjednik Zoran Milanović boravi na Krku. Sastao se s novoizabranim gradonačelnicima te primorsko-goranskim županom. Na energetskoj konferenciji razgovarao je o zelenoj ekonomiji. Tijekom posjeta Krku komentirao je aktualne političke događaje, uhićenja sudaca....

U razgovoru s novinarima Zoran Milanović komentirao je aktualne političke teme. Konkretno uhićenja osječkih sudaca.

- Ne znam detalje, vidjet ćemo što će biti. Tri suca, mislim, to je sistemski poremećaj. Djeluje kao lupus, teža imunološka situacija. Puno je tri suca. Postoji jedna polufikcija da Vrhovni sud, kojem je pak osnivanjem Visokog kaznenog suda "oduzeto pola glave", to je protuustavni i kad tad će biti promijenjeno i ukinuto. Da na čelu Vrhovnog suda je osoba, koja god, koja bi u određenim postupcima, stavom, gardom, mogla činiti razliku. To do sada nije bio slučaj. Ja sam predložio Zlatu Đurđević, a HDZ će očajnički, pod svaku cijenu pokušati minirati. Vidjet ćemo što će biti. To je HDZ-ovo pravosuđe, "jedan kroz jedan". Tu razgovora nema. To Plenković štiti i njegova bratija i Šeks, istaknuo je.

Dodaje da ako su uhićena trojica sudaca da se ne radi "o štriku, već o mreži".

- Vidjet ćemo, može i USKOK pogriješiti, ističe te dodaje:

- To je sustav koji je HDZ-ov. Sve je funkcioniralo kao po špagi, dok stvari nisu postale toliko javne da ih se više nije moglo skrivati. Onda je po ustaljenom obrascu reagirao "dobri i simpatični medo" - USKOK. A uskoci moraju biti uskoci, potpuno drugi mentalitet, dodaje.

Osvrnuo se i na Zlatu Đurđević i njezino izlaganje pred Odborom za pravosuđe u Saboru.

- To je očekivano. To su stranački ljudi, u Saboru naročito. To je očekivano kao plandovanje i krkanje predsjednika Vrhovnog suda sa svim HDZ-ovcima iz njegovog rodnog sela i okolice. To je očekivano u Hrvatskoj, kao što su očekivani i glasovi u saborskom Odboru. Zlata Đurđević je previše samostalna, uspravna i kompetentna da bi se oni usudili bilo kakvu osobu takvog profila uzeti. Orijentacija Zlate Đurđević je "straight", ona je prohrvatska. Takvu osobu će oni minirati pošto-poto. To je pitanje opstanka HDZ-a, tvrdi Milanović. 

Kaže da mu nije jasno zašto su neki protiv Đurđević.

- Ovo je vrlo ozbiljno pitanje, zašto si protiv nje? Nije prekršila zakon. Zato što je nekompetentna? E nije. Zato što je žena? Zato što je zastupala RH u nekoliko predmeta. Bila je protiv mene u predmetu "lex Perković". Zato što nije ih HDZ-a? Zato ste protiv, govori. 

Što se tiče Oluje i moguće proslave na drugoj lokaciji, osim u Kninu, ističe. 

- Moramo paziti da ne napravimo nepravdu lokacijama koje je oslobađala Hrvatska vojska, gdje su naši dečki ginuli za domovinu. Što se tiče međuresorskih skupina u kojima ću sjediti s Plenkovićevim ljudima, to je osuđeno na agoniju i na laganu i gromoglasnu smrt. Do 2011. u Kninu nije bilo govorancija, sjećam se da sam tamo počeo odlaziti kao predsjednik SDP-a. To je bilo vrijeme Sanadera. Onda je došla "briljantna ideja" da se gradi spomenik na Željezničkom kolodvoru u Kninu. Pa je počela niska govora. Ja, pa Josipović pa Kolinda. Čemu služe moji govori u Kninu svake godine ispočetka. Pokojni Tuđman držao je jedan govor na Kninskoj tvrđavi. 

- Je li prikladno da tu "predstavu" svake godine sebi prisvoje predsjednik države, evo to sam sada ja. Kada sam bio premijer divljački su me vrijeđali i urlali, 2013. i 2014. godine, smješkao sam se na to... Ja znam da se Plenkoviću piše nekakav govor koji će pročitati kao hipnotizirani zec, ali ja, ako treba mogu govoriti. No, zanima me što o tome misle ratni zapovjednici, koji tamo ne govore. Govorio je jedino Ante Gotovina. Kada ja kažem da tamo nema smisla imati političke govorancije, onda će ispasti da podcjenjujem Knin. Ne. To je radio Plenković koji se prvi puta tamo pojavio 2016. Je li to pravi način proslave pobjede?, pita Milanović.

Što se tiče Ratka Mladića, kaže da je bitno da je u zatvoru.

- Sada će ga se, nadam se, u Republici Srpskoj i Srbiji ponovno slaviti. On je jedan sociopat, grozan tip, a tu ću stati da ne bi Pupovac imao nešto protiv mene. To su činjenice. Vidjeli smo da je Vijeće tu podijeljeno skoro bilo. No, 20 godina tog postupka je jedna sramota i travestija. Istina je manje više jasna. Pitanje je, je li bio genocid i u kojoj mjeri i gdje. Prag za dokazivanje genocida dosta je visok i tako treba ostati, jer bi u protivnom svatko kome stanete na žulj mogao reći da se radi o genocidu. Znači osam tisuća pobijenih muškaraca u Srebrenici po meni je genocid. Je li ubijanje muslimana i Hrvata 1992. godine genocid? To je Sud odbio. Po meni nije, a Srebrenica po meni je. 

Govorio je opet i o Žarku Puhovskom.

- Ako želiš ulaziti u sukob, onda je to cijena koju moraš platiti. Po čemu je uvreda da kažem da je netko to i to. Po čemu je uvreda ako kažem da je udbaški druker. On je gradio karijeru, dok su neki bezazleni malo glasniji dečki završili na robiji. Da nam prodaje moral... Ja samo mogu reći da sam najčistiji od najprljavajijih. Dalje ne idem. Ima čistijih od mene. Taj Puhovski je 2009. je na Haaškom sudu svjedočio protiv hrvatske države, išao im je na ruku, a oni su dokazivali da je hrvatska država zločinačka organizacija. Išao je rušiti državu, ali on želi da ga tretiram kao uglednog građanina. Ne, ti si druker. To je to, ističe. 

Milanović se nada Macronovu reizboru iduće godine

Francuskog predsjednika Emmanuela Macrona u utorak je ošamario muškarac iz skupine građana koja ga je pozdravljala na jugu Francuske, pokazuje videosnimka incidenta.

Hrvatski predsjednik je incident opisao "bizarnim" i rekao da mu je "nevjerojatno što ga je osiguranje pustilo u taj prostor".

- To samo govori da će sljedeća godina u europskoj politici biti prokleta jer Macron ima reizbor. Ja bih volio da pobijedi on, a ne Marine Le Pen i ta jedna općenito klaustrofobična, nervozna i živčana politika sumnje prema svemu što nije bijele boje kože i kršćansko, a nažalost europska politika se pretvorila u to, komentirao je Milanović novinarima na Krku.

Hrvatski predsjednik očekuje da Macron iduće godine "bude malo tvrđi" i misli da će se na francuskim predsjedničkim izborima "lomiti europska priča".

- U Njemačkoj tko god da pobijedi u rujnu, nastavit će manje više ovu politiku: jednu umjerenu politiku, izbalansiranu, a u Francuskoj je to malo drukčije, rekao je Milanović.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!