21:39 / 26.07.2019.

Autor: HRT

Milanović: Smanjiti broj hrvatskih vojnika u Afganistanu

-

-

Foto: - / -

Kandidat za predsjednika Republike Zoran Milanović tijekom boravka u Osijeku izrazio je žaljenje i sućut zbog pogibije hrvatskog vojnika u Afganistanu. Smatra da bi trebalo razmotriti ideju o smanjenju broja hrvatskih vojnika iz Afganistana.

Podsjetio je kako je broj vojnika koji su bili u Afganistanu u vrijeme kad je postao premijer bio 350. Taj smo broj smanjili na 50, a sada ih je tamo 90. Smatram da taj broj treba smanjiti jer ne da to nije naš rat, nego to nije ni NATO-ov rat jer i oni tamo obavljaju policijske poslove. To je nepotreban rizik", rekao je. Dodao je da je HV u Afganistanu od 2003. kad je bio pomoćnik ministra vanjskih poslova i o tome razgovarao sa tadašnjim premijerom Ivicom Račanom i ministrom Toninom Piculom.

- Ta ideja je tada začeta upravo zato da kao buduća članica i aspirant na članstvo u NATO-u pokažemo da smo spremni preuzeti određene obaveze. Dakle, na neki način imam odgovornost zbog čega je Hrvatska vojska otišla tamo. Otići ću tamo kao što sam svojevremeno s Ivom Josipovićem povukao Hrvatsku vojsku sa Golanske visoravni čim su se hrvatski vojnici našli u opasnosti. Povlačenje Hrvatske vojske iz Afganistana je tema o kojoj treba razgovarati, zaključio je Milanović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!