Milanović: Srebrenička tragedija produbljuje se pokušajima relativiziranja

13:04 / 11.07.2021.

Autor: Hina/HRT

Zoran Milanović

Zoran Milanović

Foto: Screenshot / Ured PRH

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović u nedjelju je povodom 26. obljetnice genocida u Srebrenici rekao da treba čuvati sjećanje na nevine žrtve tog brutalnog masakra te upozorio da se tragedija tisuća obitelji žrtava stalno produbljuje brojnim pokušajima negiranja ili relativiziranja.


- Danas obilježavamo još jednu tužnu obljetnicu strašnog i bezumnog zločina u kojem su prekinuti životi više od osam tisuća ljudi. Ovom prigodom želim obiteljima žrtava ponovno izraziti najiskreniju sućut te naglasiti da smo svjesni njihove goleme boli i goleme patnje, istaknuo je hrvatski predsjednik Zoran Milanović u poruci povodom obilježavanja 26. obljetnice genocida u Srebrenici.

Milanović je podsjetio da je genocid koji je počinjen na tom mjestu prije 26 godina najstrašniji zločin na europskom kontinentu nakon Drugog svjetskog rata te je trajna odgovornost svih država i cijele međunarodne zajednice da čuvaju sjećanje na nevine žrtve ovog brutalnog, nepojmljivog masakra, sumraka civilizacije.

-  Želim naglasiti da se tragedija tisuća obitelji žrtava stalno produbljuje brojnim pokušajima negiranja ili relativiziranja ovog strašnog pokolja i to gledamo već desetljećima, poručio je Milanović.

Ustvrdio je i da se budućnost kao i suradnja između naroda na ovom području neće moći graditi bez iskrenog odnosa prema prošlosti, što uključuje sagledavanje bolnih činjenica o zločinima u Srebrenici.

- Otvoren i iskren odnos prema prošlosti kao i kažnjavanje svih odgovornih za ovaj zločin omogućit će otvaranje novih stranica suradnje koje će biti temeljene na europskim vrijednostima te koje će omogućiti budućnost u kojoj mladi ljudi neće strahovati od ponavljanja strašnih zločina iz prošlosti, kojih je na ovom našem prostoru bilo mnogo, previše, istaknuo je hrvatski predsjednik.

- Odgovornost svih nas je da svakodnevno činimo sve kako se ovakve strašne tragedije ne bi ponavljale u budućnosti, poručio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!