Milanović sumnja da Srbija zaista želi biti članica EU-a

16.09.2021.

16:48

Autor: HRT/Hina

Zoran Milanović

Zoran Milanović

Foto: Zeljko Lukunic / PIXSELL

Predsjednik Zoran Milanović izjavio je na konferenciji za novinare s crnogorskim kolegom Milom Đukanovićem kako sumnja u iskrene namjere Srbije za članstvom u Europskoj uniji. Ponašanje srbijanskih vlasti u tom smislu nazvao je 'mimikričnim, kvazi ciljem Beograda'.

Hrvatski predsjednik kazao je kako je put prema članstvu jako težak jer su to nova pravila igre koja zahtijevaju pravu demokraciju u kojoj nema varanja niti privatnih medija u službi vlasti. Komentirajući nedavni posjet njemačke kancelarke Angele Merkel Srbiji na samom kraju njenog mandata, Milanović je rekao da "nešto s tobom nije u redu ako te prečesto posjećuju".

- Posjećivali su i Miloševića i bio je sjajan partner. I onda ga više nisu posjećivali, rekao je predsjednik, naglasivši time kako se iz posjeta njemačke kancelarke ne trebaju izvlačiti nikakvi zaključci o zapadnim preferencijama prema Beogradu.

Milanović je u dvodnevni posjet crnogorskog kolegu Milu Đukanovića pozvao povodom nezgodnih događaja u Cetinju i napetosti u Crnoj Gori povodom ustoličenja novog crnogorskog mitropolita Srpske Pravoslavne Crkve (SPC) Joanikija u Cetinju. Na konferenciji za novinare Milanović je dao podršku modernoj, građanskoj Crnoj Gori.

Srpski svijet, sintagmu koja se sve češće može čuti od srbijanskog vodstva, posebno ministra unutarnjih poslova Aleksandra Vulina, nazvao je eufemizmom za velikosrpsku politiku. Crnogorski predsjednik Srbiju je optužio i da želi obnoviti svoje neostvarene ciljeve iz ratova devedesetih, pa rekao da je smjena vlasti koja se prošle godine dogodila u Crnoj Gori pokazala da nije svaka promjena dobra.

Dvojica predsjednika s Pantovčaka su kritizirali i Bruxelles za koji smatraju da nije dovoljno angažiran oko Crne Gore, iako je ona uspješnija na svom putu prema članstvu u EU-u u odnosu na druge zemlje zapadnog Balkana. Milanović je Crnu Goru nazvao taocem nezainteresiranosti europske politike i pozvao na preferencijalni tretman te države koja je otvorila posljednje pregovaračko poglavlje o članstvu, dok neke zemlje, stavljene u isti kolosijek s Podgoricom, nisu ni otvorile pregovore.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!