18:05 / 13.04.2022.

Autor: T.V./HRT/Hina

Milanović: EU fondove treba što više iskoristiti

Predsjednik Milanović na Danu općine Viškovo

Predsjednik Milanović na Danu općine Viškovo

Foto: Goran Kovacic / PIXSELL

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović u srijedu je sudjelovao na obilježavanju Dana općine Viškovo te poručio da EU fondove treba što više iskoristiti i da pri tome ne treba štedjeti ni vremena niti energije za educiranje i pripremu projekata.

- Lijepo je biti u ovom kraju koji pulsira, stvari se ovdje događaju, živo je, poručio je Milanović na sjednici Općinskog vijeća općine Viškovo dodavši kako, nažalost, nije tako u cijeloj našoj domovini.

Milanović je rekao da s istim žarom i istim očekivanjem i naklonošću pristupa svima, ali i dodao kako se Hrvatska ne razvija ravnomjerno. Znam, dodao je, da to nije posao od danas do sutra, da to ne može riješiti niti jedna vlada u jednom mandatu. Govoreći o današnjoj Europi, kazao je kako u njoj ne razmišljaju svi isto.

- Ne treba biti naivan i misliti da je cijela Europa sazdana na identičnim vrijednostima. Nisu sve vrijednosti za sve, ne prihvaća ih svatko. Dakle, nametati drugima svoje vrijednosti nije pametan put. Europa prečesto ovih godina vodi takvu politiku u kojoj nema previše senzibiliteta, rekao je i naglasio - Ja sam hrvatski predsjednik, odgovaram hrvatskim građanima i hrvatskom narodu, svima u Hrvatskoj i moj zadatak je da budem orijentiran vrlo usko na sebe, pod sebe mislim na nas, da budem sebičan, konstruktivan, lojalan saveznik.

"Hrvatska je skladnija danas više nego ikada"

Ocijenio je i da je Hrvatska danas skladnija nego što je ikada bila.

- Radikalnih razlika u pogledu na najvažnije stvari nema, a kada svi budu mislili isto, onda će jedan misliti za sve a to nije dobro, dodao je.

Ponovio je da su europski fondovi tu da se iskoriste, jer, kako je kazao, mi smo Europskoj uniji dali dosta svojih izvornih sloboda i prava koja su za jednu državu, za jednu nacionalnu zajednicu bit svega. Na tako velikom tržištu, dodao je, ne možemo biti konkurentni osim u turizmu, nekim segmentima znanja, brodogradnje.

- I zato - juriš po europske fondove! To zahtjeva određeno znanje, pripremu projekata i to ne može svatko. Tu ne treba štedjeti vremena i energije u educiranju, obučavanju ljudi, pripremi, istaknuo je Milanović.

Ustvrdio je i kako je Hrvatska izgubila cijeli niz godina, "ne svojom krivnjom".

- Hrvatska je danas mogla, da nije bilo rata, a onda vjerojatno ne bi bilo niti ovakve samostalne Hrvatske, biti među bogatijim državama. To je dug koji imamo prema onima koji su se žrtvovali da bi Hrvatska bila to što je danas. Naš je zadatak da Hrvatsku učinimo jednom čvrstom, tvrdom, a opet ugodnom i simpatičnom državom koja će imati čvrste financije, koja će sama financirati svoje potrebe, koja neće nigdje ići po milostinju, koja će biti uključiva, civilizirana i tolerantna, zaključio je.

Dan općine Viškovo su u prigodnim govorima čestitali i predsjednik Općinskog vijeća Viškova Bojan Kurelić, načelnica Sanja Udović i župan Zlatko Komadina te su dodijeljene nagrade i javna priznanja.

Milanović: Sveučilište u Rijeci dobro i moderno

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović ocijenio je u srijedu nakon posjeta riječkom sveučilištu da je to dobro i moderno sveučilište. Milanović je rekao da je Sveučilite u Rijeci malo u usporedbi sa zagrebačkim, ali da studenata nema ni premalo ni previše, što omogućava prisutnost svih područja i polja istraživanja.

- S radošću promatram razvoj ovog sveučilišta i kampusa, rekao je predsjednik u izjavi nakon sastaka u rektoratu Sveučlišta.

Rektorica Snježana Prijić Samaržija istaknula je da je cilj da Sveučilište u Rijeci bude sveučilište treće i četvrte generacije, koje ne samo da obrazuje i istražuje, nego funkcionira u zajednici povezujući kadrove, pripremajući ih za tvrtke.

- Ujedno želimo da nam se vrate znanstvenici koji su otišli, da bi radili u suradnji s njima, rekla je rektorica.

Predsjedniku Milanoviću su na sastanku u rektoratu Sveučilišta predstavljene aktivnosti i planovi u području razvoja regionalnog inovacijskog ekosustava i transfera te proces uspostave EDIH-a (Europskog centra za digitalne inovacije), inicijative u sklopu Programa digitalna Europa. Cilj EDIH-a je jačanje digitalne spremnosti gospodarskog i javnog sektora na razini EU kroz aktivnosti usmjerene na razvoj i upotrebu umjetne inteligencije, kibernetičke sigurnosti i računarstva visokih performansi.

Osim rektorice Prijić Samaržije i njezinih suradnika na sastanku u Sveučilištu su bili predstavnici lokalne i regionalne zajednice, gospodarski partneri Sveučilišta, poput tvrtki Jadran- galenski laboratorij, Luerssen Design Centre Kvarner, Maritime Center od Excellence Kvarner, Gitone Kvarner, Ericsson Nikola Tesla i Infobip.

Također su bili i predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja i Kliničkog bolničkog centra Rijeka, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina i gradonačelnik Rijeke Marko Filipović.

Predsjednik Milanović se prije dolaska na Sveučilište uz kavu na Korzu družio s Markom Filipovićem i njegovim zamjenicima, županom Zlatkom Komadinom, bivšim gradonačelnikom Vojkom Obersnelom i predsjednikom Županijske organizacije SDP za PGŽ Ivicom Lukanovićem.

Nakon Rijeke predsjednik Milanović će u Viškovu sudjelovati na svečanoj sjednici Općinskog vijeća. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!