09:50 / 24.02.2020.

Autor: HRT

Milanović traži javnu ispriku, Dugine obitelji i neki političari pišu kaznene prijave

Foto: Boško Ćosić

Foto: Boško Ćosić

Foto: - / -

Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na svom Facebook profilu i oštro osudio paljenjenje istospolnih partnera s djetetom.
Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na svom Facebook profilu i oštro osudio paljenjenje lutki istospolnih partnera s djetetom.

- Simbolično paljenje istospolnih partnera s udomljenim djetetom u Imotskom žalostan je, nehuman i posve neprihvatljiv čin pod krinkom karnevalskih Bakovih svečanosti. Organizatori koji su upriličili taj sramotan događaj, pozivajući se pri tome na tradiciju, zaslužuju najoštriju osudu javnosti jer mržnja prema drukčijima, netolerancija i nehumanost nisu i neće biti hrvatska tradicija. Tražim njihovu javnu ispriku i reakciju nadležnih institucija, pogotovo što su događaj gledala brojna djeca i tako svjedočila širenju mržnje i poticanju nasilja, napisao je predsjednik Milanović.Vlada osudila paljenje lutaka istospolnog para s djetetom kao fašničkog "krnje"

Tradicija je jedno, no ovo je neprimjereno i moraju postojati granice, smatra i predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

- Još imam određeno razumijevanje kada se spaljuje ljude koji su na pozicijama moći, političare, ne znam, biznismene i tako, ali ovdje se radi o predstavnicima određene manjine i neprimjereno mi je da se oni koji pripadaju određenoj manjinskoj skupini bilo koje vrste na taj način tretira, rekao je Jandroković.


I iz stranke GLAS najavili su da će podnijeti kaznenu prijavu protiv organizatora karnevala KD "Bakove svečanosti" u Imotskom zbog spaljivanja lutke koja predstavlja istospolni par koji drži dijete.

- To dijete je spaljivano pred drugom djecom kao pokazatelj kako je bolje da se to dijete spali nego da ga netko udomi. To je zastrašujuće, rekla je predsjednica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš.

Premijera, resornu ministricu te ostale ministre prozvala je što već jutros nisu osudili taj čin i jasno rekli da je to nedopustivo.

- Javno pitamo premijera, resornu ministricu i pravobraniteljicu za djecu je li prineseno njihovoj pažnji što se dogodilo u zemlji koja predsjeda Vijećem EU, a gdje se kao simbol zla spaljuje istospolni par i dijete koji oni žele udomiti, rekla je.


Ovaj čin oštro osuđuje i udruga Dugine obitelji. U priopćenju navode da će podnijeti kaznenu prijavu protiv organizatora karnevala u Imotskom zbog počinjenja kaznenog djela javnog poticanja na nasilje i mržnju.

- Okolnost da je spaljivanje figure koja simbolički prikazuje gej par s djetetom počinjeno u sklopu karnevala ne može otkloniti odgovornost počinitelja pozivanjem na narodni običaj ili neozbiljnost događaja budući da nije riječ o uobičajenoj društvenoj kritici političara ili drugih nedodirljivih elita, već se paljenjem gej para, i što je najgore, djeteta, izravno poziva na mržnju prema manjinskim i često diskriminiranim skupinama u društvu, pišu u priopćenju.

- Dugine obitelji podnose kaznenu prijavu protiv organizatora karnevala KD "Bakove svečanosti" iz čl. 325. st. Kaznenog zakona, zbog toga što su u nedjelju, 23. veljače na karnevalu pred prisutnim osobama, roditeljima i djecom, spalili figuru koja simbolizira gej par s djetetom. Iz udruge navode da ovakav čin je za svaku osudu, i nedopustivo poticanje na mržnju, diskriminaciju i nasilje, te širenje neprijateljskog okruženja kako prema duginim obiteljima, ali i prema djeci koja svoje djetinjstvo provode u domovima za nezbrinutu djecu. U Hrvatskoj, prema zadnjim istraživanjima žive i normalno funkcioniraju gej i lezbijski parovi s djecom, koji kao najveći izazov u svakodnevnom životu upravo navode moguće reakcije okoline.

- Zastrašujući prizori iz Imotskog nikako se ne mogu opravdati karnevalskim običajima. Ovo je za svaku osudu, kakva poruka se šalje našoj djeci, djeci koja danas u hrvatskoj odrastaju sa svojim lezbijskim majkama ili gej očevima? Kakva poruka se šalje djeci bez adekvatne roditeljske skrbi, da ih je ok spaliti zato što neka odrasla osoba ne može shvatiti da im netko želi pomoći da svoje djetinjstvo ne provedu u domu?" komentirao je koordinator udruge Daniel Martinović.

- Ne znamo kako to nekome može biti smiješno, rekao je u izjavi za HRT.

Martinović je izrazio zadovoljstvo reakcijama predstavnika vlasti na ovaj slučaj, uz žaljenje što takve reakcije nije bilo na prijašnje primjere.

- Ugodno smo iznenađeni jer je na reakciju prije svega nekoliko mjeseci trebalo čekati i nekoliko dana, a ponekad su izostajale. Predsjednik se odmah ujutro oglasio, u međuvremenu i par ministara, Vlada... Ovo je jedan pozitivan primjer s jedne strane, a s druge se postavlja pitanje što se mora dogoditi da se oni oglase, kaže Martinović, podsjećajući na ranije slučajeve nasilja, kao i spaljivanje gay slikovnice u Kaštelima prije dvije godine, kad je takva reakcija izostala.

- Jesmo li čekali predsjedanje EU-om da bi se to dogodilo?, upitao se.

Komentirajući kaznenu prijavu protiv organizatora kaže da treba istražiti koja je bila motivacija za ovaj incident i sankcionirati odgovorne.

- To se nije slučajno dogodilo u pet minuta, nego je netko isplanirao da će tijekom povorke, karnevala, napraviti taj par i dijete, da će to gurati i na kraju zapaliti. Tu stvarno postoji intencija i predumišljaj što učiniti, kaže Martinović, dodajući kako se nadaju da rezultati istrage biti javno dostupni te da će odgovorni biti procesuirani.

Institucije u Republici Hrvatskoj, koja trenutačno predsjeda vijećem Europe, imaju dugu povijest odbacivanja kaznenih prijava u kojima su kao žrtve navedene LGBTI osobe, navode iz udruge.

- Fizički napadi, koji predstavljaju zločin iz mržnje, karakteriziraju se kao uznemiravanje javnog reda i mira, dok govor ili poticanje na mržnju u javnom prostoru opravdavaju se kao neozbiljni ili u najgorem slučaju društveno prihvatljivi činovi. LGBTI osobe, pa tako i dugine obitelji, moraju prolaziti kroz dugotrajne sudske procese, apelirati na različite institucije u Hrvatskoj i izvan nje kako bi uspjele dokazati diskriminaciju, što smo vidjeli i nedavno u presudi Ustavnog suda o Zakonu o udomiteljstvu, dodaju.

- U kaznenoj prijavi pridružit će nam se i druge udruge koje se bave zaštitom LGBTI prava i zaštitom djece, a u ovom kratkom roku javilo nam se i mnoštvo privatnih osoba zgroženih ovim činom. Jednostavno ne možemo shvatiti kakvo je opravdanje u tome da odrasle osobe, organizatori karnevala, u nekom trenutku pomisle da je u redu spaliti gej osobe, a kamoli udomljeno ili posvojeno dijete. Ovo je samo još jedan pokazatelj koliko nam je potreban građanski i seksualni odgoj. Ne samo za djecu već i za odrasle osobe, čije je obrazovanje očito nužno dopuniti i osnovnim tečajem iz ljudskosti i suosjećanja. Kakvo smo mi to društvo u kojem se kao zlo uzima to što netko želi pomoći djeci da ne provedu svoje djetinjstvo u domu? zaključio je Martinović.

Pravobraniteljica za djecu: Neprihvatljiv čin nesnošljivosti na maškarama u Imotskom

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević osudila je spaljivanje fašnika u liku lutaka koje predstavljaju istospolni par s djetetom u Imotskom, ocijenivši da se radi o neprihvatljivom činu nesnošljivosti koji šteti djeci.

- Nažalost, i ove godine suočavamo se s izražavanjem predrasuda i nesnošljivosti pod krinkom karnevalske zabave, pri čemu se takve neprihvatljive poruke neodgovorno prenose i djeci, priopćila je pravobraniteljica Pirnat Dragičević. 

Maškare su tradicionalna manifestacija na kojoj se kroz simboličan način spaljuje "krivac" za sve nedaće u protekloj godini, što se obično organizira kao zabava prožeta humorom, podsjeća Pirnat Dragičević dodajući kako je zgrožena količinom mržnje koju su pokazali organizatori. 

Spaljivanje karnevalske figure gay para s djetetom, odnosno spaljivanje bilo koga tko skrbi o djetetu, ali i samog djeteta, simbolika je koja pobuđuje veliki strah i nelagodu. Zabrinjavajuće je što je toj manifestaciji nesnošljivosti svjedočilo mnoštvo djece i mladih iz dječjeg vrtića te osnovne i srednje škole. 

- Njima je tim agresivnim činom pokazano da sredina u kojoj žive ne prihvaća i ne tolerira zajednice i obitelji koje odstupaju od tradicionalnog shvaćanja obitelji i smatra ih nepoželjnima, ocijenila je pravobraniteljica.

Pirnat Dragičević ističe kako je to suprotno vrijednostima koje djeca uče u školi, ideji o jednakopravnosti i neotuđivosti ljudskih prava, te je nespojivo s Konvencijom o pravima djeteta koja obvezuje da odgoj i obrazovanje djece u društvu treba usmjeriti razvoju poštovanja ljudskih prava i temeljnih sloboda.
Smatra da je sudjelovanjem na takvom događaju djeci nanesena šteta - jer je otvorena manifestacija mržnje i nasilja mogla izazvati osjećaj uznemirenosti i straha, ali i jer im se predrasude dijela odraslih nameću kao "ispravni svjetonazor" u njihovu budućem životu.   

- Nadam se da će im njihovi odgojitelji, učitelji i profesori pomoći da razumiju da mržnja, nesnošljivost i nasilje ne mogu biti ispravni pogled na ljude. Time se još jednom potvrđuje koliko nam je danas u školama prijeko potrebno svakom djetetu osigurati građanski odgoj i obrazovanje kao obvezni sadržaj, ocijenila je pravobraniteljica.

Ocijenil je kako je javna manifestacija mržnje na maškarama u Imotskom osramotila taj grad pa organizatori za to trebaju snositi odgovarajuće posljedice. Od Grada Imotskog i drugih mjerodavnih tijela zatražit će izvješća o poduzetim mjerama u povodu tog čina. 

Osude i pravobraniteljice za ravnopravnost spolova

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić osudila je spaljivanje fašnika u liku lutaka koje predstavljaju istospolni par, spolne i rodne manjine, upozorivši da taj čin reflektira stavove neprihvaćanja, netolerancije i mržnje.

Ljubičić je u priopćenju podsjetila na lanjski slučaj spaljivanja slikovnice "Moja dugina obitelj" na karnevalu u Kaštelima poručujući kako je, nažalost, mržnja prema pripadnicima spolnih i rodnih manjina bila središnji događaj i ovogodišnjeg karnevala u Imotskom.

- Oštro osuđujem ovaj incident, koji svojom zastrašujućom i nehumanom porukom nema nikakve veze sa narodnim običajima i koji progovara govorom mržnje prema manjinskoj skupini čija ljudska prava još uvijek nisu u potpunosti zaštićena, naglasila je pravobraniteljica.

Ljubičić nezamislivim ocjenjuje da su u konkretnom slučaju za fašnika odabrani predstavnici manjine koja nema nikakvih moći, kojima se još uvijek niječu ljudska prava i koje se diskriminira u raznim područjima života.

- Iako ni za koga ne predstavljaju nikakvu prijetnju, njima se prijeti. Spaljivanje fašnika je simbolični čin, ali izbor krivca za nedaće reflektira stavove onih koji se odluče na ovakav čin neprihvaćanja, netolerancije i mržnje, ističe Ljubičić.

Pravobraniteljica je podsjetila kako je predsjednik kulturnog društva "Bakove svečanosti" i organizator Milivoj Đuka izjavio da su Imoćani ostali konzervativni te da se drže se tradicije.

Ljubičić se stoga pita je li zaista normalno simbolički spaliti lutku-dijete pred stvarnom djecom.

- Ovakvi činovi nasilja, makar i simboličnog, šalju poruku da svi koje većina ne doživljava kao normalne i dalje trebaju živjeti u tajnosti žele li izbjeći nasilje 'normalnih i ispravnih', upozorila je.

HSLS: Čin zaslužuje najoštriju društvenu osudu

Hrvatska socijalno-liberalna stranka (HSLS), uvažavajući tradiciju poklada i zagovarajući pravo na slobodu govora, oštro je osudila događaj pozvavši pojedince ili grupe na odgovornost.

- Ovo što se dogodilo u Imotskom zaslužuje najoštriju društvenu osudu. Paliti lutke u obliku gay para s udomljenim djetetom predstavlja politički stav i kao takav iznimno je opasan te ga HSLS najoštrije osuđuje, istaknuli su u priopćenju.

Poručili su da se tim činom šalje poruka mržnje i isključivosti što se kosi s načelima kršćanskog vjerovanja, na koje su se pozvali organizatori.

- Taj čin kratkovidan je i opasan za Hrvatsku. Hrvatska ne smije biti mjesto ovakvih društvenih devijacija. Naši heroji nisu ginuli za prosipanje mržnje. U Hrvatskoj mora biti mjesta za sve naše građane, poručuje HSLS.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!