12:22 / 08.10.2020.

Autor: V.K./Hina

Milanović: Treba poštivati i dostojno obilježavati Dan neovisnosti

Foto: Marko Dimic/PIXSELL

Foto: Marko Dimic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Predsjednik Republike Zoran Milanović poručio je da treba poštivati i dostojno obilježavati Dan neovisnosti, 8. listopada.
Predsjednik Republike Zoran Milanović poručio je da treba poštivati i dostojno obilježavati Dan neovisnosti, 8. listopada, jer je to dug prema svima koji su na referendumu glasali za samostalnost Hrvatske, kao i prema zastupnicima koji su to jednoglasno podržali.

➡️ Dan Hrvatskoga sabora, rasprava o akvakulturi

Hrvatski sabor je 8. listopada 1991. godine donio Odluku o raskidu državnopravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama bivše države, čime je proglašena puna i nepovratna neovisnost Republike Hrvatske, objavio je Milanović na svome facebooku.

Bila je to konačna potvrda, i to najvišeg predstavničkog tijela hrvatske države, volje ogromne većine hrvatskih građana koji su se na referendumu 19. svibnja iste godine izjasnili kako žele samostalnu i suverenu Republiku Hrvatsku.

Nakon lipanjske Ustavne odluke o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske, Hrvatski je sabor 8. listopada 1991. trajno utvrdio spomenuti referendumski dokaz najvećeg nacionalnog jedinstva u novijoj hrvatskoj povijesti.

Poštivati i dostojno obilježavati Dan neovisnosti najmanje je što možemo kao dug prema svima koji su na povijesnom referendumu glasali za samostalnost i suverenost Republike Hrvatske, kao i prema narodnim zastupnicima koji su 8. listopada 1991. volju hrvatskih ljudi jednoglasno podržali, poručio je Milanović.

Dan neovisnosti od prošle godine više nije državni blagdan već se obilježava kao spomendan, i to kao Dan Hrvatskog sabora. Takvu odluku vladajuće većine Milanović je kritizirao još u predsjedničkoj kampanji ustvrdivši da je Dan neovisnosti najvažniji državni blagdan, te je optužio HDZ da izmjenom Zakona o državnim blagdanima, spomendanima i neradnim danima "pokušava naciji utjerati svoje blagdane".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!