Milanović u Bjelovaru ispratio vojnike na misiju u Poljsku

16.01.2023.

16:17

Autor: HRT/IMS/Hina

Predsjednik Milanović u Bjelovaru

Predsjednik Milanović u Bjelovaru

Foto: Damir Spehar / PIXSELL

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik OS RH Zoran Milanović u ponedjeljak je u Bjelovaru na svečanom ispraćaju 11. hrvatskog kontingenta u sklopu ojačane prednje prisutnosti u Republici Poljskoj poručio vojnicima da čuvaju ugled i reputaciju Hrvatske koji su teško stečeni. S vojnicima se uoči polaska sastao ministar obrane Mario Banožić, ali i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH i predsjednik Republike Zoran Milanović.

I gdje god idete, vijte hrvatski barjak. Gleda vas se kao hrvatske vojnike i predstavnike Hrvatske, poručio je Zoran Milanović pripadnicima 11. hrvatskog kontingenta - HRVCON eFPBG-POL, koji odlazi u Poljsku.

- Učite, školujte se i iskoristite svaku priliku da napredujete da biste se, kada se vratite u Hrvatsku, mogli opet posvetiti onome što je vaš primarni zadatak, što je u srcu vašeg poslanja, a to je obrana Hrvatske, njezinih ljudi, prostora, teritorija, demokratske vlasti, odnosno ustavnog poretka, rekao je Milanoviću vojarni Bilogora. Poručio im je i da paze na sebe.

- Čuvajte ugled i reputaciju Hrvatske, gradite je i dižite je, nemojte propustiti priliku da to radite. Ponosni smo na vas i čekamo da se vratite doma, rekao je predsjednik na svečanom ispraćaju.

- Ovo je idealna prilika za našu postrojbu da demonstriramo ono što smo uvježbavali proteklih nekoliko godina, usvajali nove procedure... Ono što kao postrojba možemo pružiti, a što do sad nije bilo, su karakteristike samohodne haubice PzH 2000 s kojima idemo tamo. Još uvijek ne postoji haubica s boljim tehničkim karakteristikama od nje. Saveznici isto tamo imaju svoje topništvo, ali naše haubice su po režimu vatre i dalje najbolje sredstvo, rekao je bojnik Ivan Kamber, zapovjednik 11. hrvatskog kontingenta ojačane prednje prisutnosti u Republici Poljskoj. 

U sastavu 11. HRVCON-a su 73 pripadnika Hrvatske vojske, među kojima devet žena. U sklopu kontingenta prvi put se u područje aktivnosti upućuje bitnica Panzer haubica PzH 2000.

Osim predsjednika na ispraćaju su bili njegov savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić, posebni savjetnik za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković i pročelnik Vojnog ureda u Kabinetu za obranu i nacionalnu sigurnost Ureda predsjednika kontraadmiral Predrag Stipanović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!