Milanović sudjelovao na tradicionalnoj "Diplomatskoj berbi"

07.10.2021.

13:11

Autor: Ured predsjednika RH/I.Z./HRT

Zoran Milanović na "Diplomatskoj berbi"

Zoran Milanović na "Diplomatskoj berbi"

Foto: - / Ured predsjednika RH

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je na tradicionalnoj "Diplomatskoj berbi" organiziranoj za šefove diplomatskih misija i međunarodnih organizacija akreditiranih u Republici Hrvatskoj. Domaćin "Diplomatske berbe" je predsjednik Republike Zoran Milanović, organizator je Grad Jastrebarsko, a šesta po redu "Diplomatska berba" održala se u vinogradu obitelji Kurtalj na Plešivici.

Zaželjevši dobrodošlicu šefovima diplomatskih misija i međunarodnih organizacija akreditiranih u Republici Hrvatskoj te zahvalivši na gostoprimstvu predstavnicima organizatora iz Grada Jastrebarskog i članovima obitelji Kurtalj, u prigodnom obraćanju predsjednik Milanović rekao je kako posljednjih godina svjedoči nevjerojatnom napretku vinara na plešivičkom području.

- Ovo je tradicijski kraj koji je u sedamdesetim i osamdesetim godinama bio veliki, količinski, proizvođač vina, ali dosta niske kvalitete. To sam vrlo često i svojim domaćinima znao govoriti. U stvari sam pomalo uzbuđen kada vidim koliki su napredak napravili, i to skoro svi, poručio je Predsjednik naglasivši kako je tradicija ipak ostala.

- Kada kažem tradicijski kraj, on je važan u usmenoj i političkoj tradiciji hrvatske nacije. Iz ovog kraja su dva hrvatska kardinala, zagrebačka kardinala i nadbiskupa, iz neposredne okolice. I s obzirom koliko je malo kardinala bilo u posljednjih sto i pedeset godina, to je natprosječna zastupljenost, nije to slučajno. Dakle, to ima i svoju političku notu jer kao što znate Hrvatska nije imala slobodan, liberalno-demokratski sustav barem pedeset i više godine, i biti kardinal nije bila samo vjerska dužnost nego na neki način i politička, pojasnio je predsjednik Milanović diplomatima.

Dodao je kako je ovo područje bilo i jedan od centara političkog organiziranja hrvatskog seljaštva te da su neki od najistaknutijih političkih lidera bili iz Jastrebarskog, kao na primjer Vladko Maček.

- To je bilo umjereno vrijeme hrvatske politike kojem nije bilo suđeno da prevlada u povijesnim turbulencijama i teškim potresima, rekao je.

- Ovdje sam zbog podrške i respekta prema uspjehu koji se dogodio u zadnjih trideset godina, a rezultat je rada i svijesti da dobar rezultat mora biti spoj tradicije i modernosti. I bilo bi jako lijepo kada bi to bio neki model i pokazatelj za hrvatski napredak i put u cjelini, poručio je Predsjednik.

- Ovo su male vinarije, mala proizvodnja, ovo je tradicija i ovdje sam prije svega radi tradicije. Jer kako poslovica koja se pripisuje Oscaru Wildu kaže: 'Cinik zna cijenu svačega i svega, ali vrijednost ničega' - ovdje smo radi vrijednosti, zaključio je predsjednik Milanović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!