Milanović na predstavljanju "Dugoročne razvojne vizije Banije"

10:38 / 07.07.2021.

Autor: Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Zoran Milanović

Zoran Milanović

Foto: Nikola Cutuk / PIXSELL

U Glini je biti predstavljen dokument "Dugoročna razvojna vizija Banije". Izradila ga je radna skupina sastavljena od članova Ekonomskog savjeta predsjednika Republike i vanjskih stručnjaka s područja ekonomije, sociologije, antropologije i urbanog planiranja.

Na predstavljanju je bio i predsjednik Zoran Milanović te predstavnici lokalne i regionalne samouprave, poduzetnici, veliki poslodavci, nevladine organizacije. Svi su došli čuti ideje, sudjelovati u raspravi, reći koji problemi muče ovaj kraj, ali i dati svoje prijedloge.

- Zahvaljujem svima koji su sudjelovali. Meni je bilo jasko korisno. Situacija je teška, teže je nego bilo gdje u Hrvatskoj, bilo je tako i prije potresa. Problema je milijun, naslijeđenih i prije potresa, neki su mogli riješeni, ta obnova ide sporo. Mislim da takvo nešto za Hrvatsku u svjetlu iskustava koje smo imali ne bi trebao biti problem. Neke druge stvari su strukturne prirode i nije ih moguće promijeniti preko noći. Nije moguće da Banija postane Štajerska ili Koruška, ali moguće je da krene putem kojim je krenuo veći dio Like gdje se bez obzira na manjak stanovništva i manjak radnika, neke stvari događaju. Ovdje je mrtvo, a želimo da bude živo. Nije mi problem sjediti i cijeli dan i slušati ljude, rekao je predsjednik.

- Dokument nije izvršan, to je jedna vrsta javne poruke. To je nešto na čemu ću raditi, ne s velikim pretencioznim planovima da promijenim cijelu Hrvatsku, time će se baviti moj gospodarski savjet u kojem su praktični akademski ljudi. Tu smo gdje možemo pomoći. Tu su bili predstavnici lokalne i županijske vlasti iz HDZ-a, aktivno su sudjelovali u raspravi i ja to pozdravljam, rekao je. 

Svrha je kroz javnu i stručnu raspravu pridonijeti dugoročnoj, stručnoj i sustavnoj obnovi područja pogođenih potresom.

Cijeli dokument baziran je na promatranju Banovine kao zelenog područja brojnih mogućnosti. U ovoj razvojnoj viziji ističe se kako je ovaj kraj zanemarivan posljednjih 30 godina, a razorni potres koji ga je pogodio dodatno je naglasio razlike. Tema koja dominira je poljoprivreda jer cijela razvojna vizija promatra Banovinu kao samodostatnu regiju u proizvodnji hrane i energije. To bi se moglo, prema ovoj viziji, postići okrupnjavanjem OPG proizvodnje, otkupljivanjem privatnih zemljišta po atraktivnim cijenama i brendiranjem domaćih proizvoda oznakom "Made in Banija". 

Osim poljoprivrede, ovdje su se danas mogle čuti i ideje vezane uz razvoj turizma kroz osnaživanje Termi Topusko, ideje vezane uz razminiravanje i razvoj željezničke mreže. Cilj je ojačati sela i gradove.

- Problematika grada Gline nisu samo posljedice potresa. Problemi su postojali i prije, od komunalne i prometne infrastrukture do stambenog fonda. Na svim razinama potreban je upliv, državne i županijske te lokalne vlasti, koja mora na taj način reagirati da to sve uveže u strategiju koja će donijeti dobro ovom kraju, rekao je Ivan Janković, gradonačelnik Gline.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!