Milanović u Jelsi ispričao anegdotu: "Ovo neću nikad zaboraviti"

14.08.2023.

21:43

Autor: Dnevnik/IMS/B.A./HRT/Hina

U povodu Dana općine i blagdana Velike Gospe u Jelsi na Hvaru održana je svečana sjednica Općinskog vijeća. Svojim dolaskom uveličali su je izaslanik predsjednika Vlade Vili Beroš, rođeni Jelšanin, i predsjednik Republike Zoran Milanović

Milanović je rekao da je Hvar drukčiji o ostalih naših otoka.


- Hvar je poseban otok, u njemu je antika i predantika, brončano doba, srednji i novi vijek, rekao je Milanović sudjelujući na svečanoj sjednici koja je održana na otvorenom, na mjesnom trgu.


Podsjetio je kako je redovito ljetovao na Hvaru dok je bio premijer, a i sad ljetuje na tom otoku u vrijeme obavljanja dužnosti predsjednika Republike te da redovito vozi bicikl.

"Život ide naprijed"


Milanović je uzvanicima, kroz prizmu susreta sa starijim mještaninom Hvara, ispričao priču o načinu života koji polako nestaje.


Rekao je kako je prekjučer u Gdinju tijekom vožnje biciklom, kada je stao kako bi se okrijepio, sreo domaćeg čovjeka starog oko 80 godina i upustio se u razgovor s njim.


- Nakon 15, 20 sekundi shvatim da me čovjek vjerojatno ne prepoznaje. I razmišljam kad mi se to zadnji put dogodilo i gdje, rekao je Milanović. 


- Skinem naočale, imao sam kacigu na glavi, pogledam ga, to je imalo efekt destilirane vode - ništa. Dakle, mi smo nastavili razgovarati - "odakle ste", "čime se bavite", "evo, ja imam doli u uvali kuću"... I tako mi popričasmo, zadržao sam se jedno deset minuta, dobro sam se odmorio, sjeo na bicikl i rekao - ovo neću nikad u životu zaboraviti, ovo je bilo deset minuta nestvarnog razgovora s ljudima koji nestaju, ispričao je predsjednik.

Milanović je istaknuo kako je tom prilikom vozeći bicikl s jednog dijela u drugi dio otoka Hvar brojao registarske pločice automobile koji su prolazili.


- Neću više voziti bicikl tom cestom jer će me netko satrati autom jer je sve više gostiju. Brojao sam tablice jer mi je svaki auto digao živac i nakon hrvatskih najbrojnije su na vozilima bile tablice iz Srbije. I tu se neke stvari mijenjaju, život ide naprijed, mi se razvijamo, svađamo se, mirimo, (...) vijugamo, ali to ide prema nekom cilju, kazao je Milanović.

Beroš najavio uspostavu Hitne helikopterske medicinske službe


Vili Beroš, ministar zdravstva i izaslanik predsjednika Vlade Andrea Plenkovića, inače rođeni Jelšanin, u svojem govoru najavio je uspostavu Hitne helikopterske medicinske službe, rekavši kako je u tijeku međunarodni natječaj za to.


- Hrvatska, s obzirom da je turistička zemlja, ne smije biti jedna od malobrojnih zemalja u Europi koja nema hitnu helikoptersku medicinsku službu, naglasio je Beroš.


Dodao je kako vjeruje da će takva služba ako međunarodni natječaj završi povoljno, biti uspostavljena u prvom kvartalu iduće godine.

- Svaki dolazak na rodni otok iznova me podsjeti na naše zajedničke korijene ispunjava me istinskom sreću i poniznošću prema ovoj silnoj ljepoti i svima vama. Isto tako i obavezom opravdati vaše povjerenje, ispuniti vaša očekivanja i učiniti Jelsu i otok Hvar još poželjnijim mjestom za život, rekao je također Beroš.


Načelnik Općine Jelsa Nikša Peronja izvijestio je kako su u tijeku radovi na izgradnji ribarskog muzeja na području općine Jelsa.


- Taj muzej će biti u obliku broda, rekao je.


U povodu Dana Općine dodijeljena su i javna priznanja i nagrade najzaslužnijim pojedincima i organizacijama.


Uz predsjednika Milanovića bila je savjetnica Predsjednika za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!