17:39 / 22.05.2021.

Autor: B.A./Hina/HRT

Milanović: U kampanji se neke pokušava prokazati kao izdajnike Hrvatske

Zoran Milanović

Zoran Milanović

Foto: Goran Kovačić / PIXSELL

Predsjednik Republike Zoran Milanović rekao je u subotu u Varaždinu kako se u kampanji za drugi krug lokalnih izbora u Zagrebu neke ljude "pokušava prokazati kao izdajnike Hrvatske", istaknuvši kako nisu "oni zbrisali iz Hrvatske '91. godine".

Milanović je u Varaždinu, gdje je bio na promociji autohtonih i tradicionalnih proizvoda Varaždinske županije, ponovno ustvrdio da su izbori u Zagrebu gotovi, odnosno da će Tomislav Tomašević biti gradonačelnik, te poručio da se "ne izvlače olako optužbe o nekakvom inozemnom financiranju".


Novinare je, osim njegovih izjava o proizvodima, zanimalo i mišljenje o tome tko je od dvojice kandidata, Tomislava Tomaševića i Miroslava Škore, bolje rješenje za upravljanje gradom Zagrebom.


Milanović je odgovorio da je već prije upozorio da se ne izvlače olako optužbe o inozemnom financiranju jer su, kako kaže, nepristojne i neistinite.


- Ne treba se igrati optužbama da su agenti Kominterne, Carigrada, Džingis-kana, Moskve, Beograda, Sorosa, da iza njih stoje štiftunzi, rekao je te poručio: 


- Oprezno s takvim kvalifikacijama. Puno toga je dopušteno, ali se tu u principu neke ljude pokušava prokazati kao izdajnike Hrvatske, kao strane plaćenike nekakvih milijardera, Židova. Sve su to prljave poruke koje se nalaze malo ispod površine, a ja ih sve čitam i kužim, rekao je Milanović.


- To su naši ljudi, a netko će dobiti izbore, dodao je te ponovio da su izbori gotovi.

Tamo gdje me pozovu, skoro svugdje odem


Predsjednik je u Varaždinu sudjelovao na promociji autohtonih i tradicionalnih proizvoda Varaždinske županije, a nakon toga će u Martijancu sudjelovati na obilježavanju 125. obljetnice osnutka Dobrovoljnog vatrogasnog društva Martijanec.


Na pitanje tko je aktivniji u kampanji kada je riječ o podršci kandidatima na lokalnim izborima, Milanović je odgovorio da je premijer Andrej Plenković puno aktivniji, što je ocijenio logičnim.


Dodao je da on danas u Varaždin nije došao zbog predizborne kampanje nego na poziv župana Radimira Čačića i poručio - "tamo gdje me pozovu, skoro svugdje odem".


- Pozvao me, došao sam. Da me pozvao HDZ-ov kandidat, došao bih. Ne mogu se mjeriti s Plenkovićem koji je predsjednik stranke, ali Čačića znam 100 godina, surađivali smo, i to dobro, objasnio je Milanović.


Rekao je kako u Martijanec ide jer su ga pozvali još prije nekoliko mjeseci, a dodao je i da su ondje lokalni izbori gotovi.

U Varaždinskoj županiji sjajno rade na brendiranju


Kako je naglašeno na prezentaciji autohtonih i tradicionalnih proizvoda Varaždinske županije, održanoj u atriju Županijske palače, Varaždinska županija s devet je zaštićenih proizvoda druga u Hrvatskoj, odmah iza Zadarske, koja ima jedan proizvod više, a među najpoznatijima su varaždinsko zelje, varaždinsko bučino ulje, zagorski puran i varaždinski klipič.


Ponosni smo da smo u proteklih nekoliko mjeseci zaštitili i ludbreški hren, a prije toga smo dobili i europsku zaštitu varaždinskog klipiča. Imamo pet svjetskih zlata za bučina ulja i samo još jedan hrvatski proizvod ima to zlato u proteklim desetljećima, a to je Jana, istaknuo je župan Radimir Čačić.


U Varaždinskoj županiji sjajno rade na brendiranju tako da kvalitetan proizvod prodaju skuplje, ali pošteno, rekao je Milanović.


To je uspjelo s maslinovim uljem u zadnjih 30 godina u Hrvatskoj, a bučino ulje je sljedeće. Ovo je proizvod na razini najboljih austrijskih proizvoda, istaknuo je predsjednik dodajući da mu se od ponuđenog najviše svidio kućanski koščičjak.


To je težački kolač, narodni, a heljda je sjajna crna pšenica. Ona je negdje iz Mandžurije, jako je jaka, to je baš za rad u polju, a opet nije napravljeno premasno. Super proizvod, rekao je Milanović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!