17:02 / 06.12.2021.

Autor: P.F./Hina

Milanović u Komiži: Rezultati koje ostvarujete u korištenju EU novca su impresivni

Obilježavanje Dana Grada Komiže i blagdana sv. Nikole

Obilježavanje Dana Grada Komiže i blagdana sv. Nikole

Foto: HTV / HRT

U prigodi obilježavanja Dana Grada Komiže i blagdana sv. Nikole, predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je na svečanoj sjednici komiškog Gradskog vijeća i ocijenio da su u Komiži ostvarili impresivne rezultate u korištenju EU novca.

Znam kako se ovdje radi i rezultati koje ostvarujete u korištenju europskog novca su impresivni, rekao je predsjednik Milanović u prigodnom govoru te ocijenio da se Komiža razvila u napredno turističko mjesto navodeći primjere izgradnje novog hotela i rješavanja problema s deponijem.

Rekao je i da u Komiži sve ide naprijed i kako je to je vidljivo.

- Dolazim relativno često i uočavam sve te razlike. To se isto može reći i za Vis, dva slična, ali ipak različita mjesta, dodao je.

Milanović je, govoreći o financiranju iz EU fondova, naglasio da je uzimanje europskog novca neopisivo važno.

- Mi smo u Europskoj uniji došli do točke, nakon 10 godina članstva, da zaključimo da je sve novac. U Europskoj uniji, u sustav u koji smo ušli, na kraju se mjera našeg uspjeha svodi na to koliko smo tih novaca uzeli, rekao je ističući to kao ključni kriterij.

- Europska unije je savez kojeg su osnovali najjači i najbogatiji. I nemojmo se zavaravati, to nije dizajnirano da bi siromašni stigli najbogatije ili ih nadmašili. Takve vrste milosrđa i altruizma u politici i odnosima među nacijama nema. On je tu da bi od toga svi imali koristi, ali najviše oni koji su najjači, ustvrdio je dodajući kako u Hrvatskoj toga treba biti svjestan.

- Toga moramo biti svjesni i to nije poziv na netrpeljivost, već naprosto poziv da se shvati čemu to služi. Njemačka je danas bogatija i ispred Grčke isto onoliko koliko je bila 1980. Svi su otišli naprijed, ali razlika je i dalje ista, pojasnio je.

Milanović je ustvrdio da je Hrvatska prilika u tome da proba biti iznimka.

- Naša prilika, vaša prilika - kao male zemlje i male zajednice - je da probamo biti iznimka, da iz toga izvučemo najveću korist. Nema razloga da se u Komiži, Visu, Hvaru, Braču ne živi jednako dobro kao što se živi u Štajerskoj. Ljudi je malo, znaju raditi, a resursi su nevjerojatni. I to na način na koji vidim da ovdje funkcionira, zaključio je predsjednik Milanović.

Na svečanosti obilježavanja Dana Grada Komiže i blagdana svetog Nikole dodijeljena su javna priznanja i zahvale za 2021., a sudjelovali su predsjednik Gradskog vijeća Edo Bogdanović, gradonačelnica Komiže Tonka Ivčević, izaslanik župana Splitsko-dalmatinske županije, gradonačelnik Grada Visa Ivo Radica i izaslanica ministrice i pomoćnice ministrice za otoke u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU Tajana Huzak.

Uoči svečane sjednice predsjednik Milanović obišao je novootvoreni Dječji vrtić Komiža. Uz predsjednika Milanovića bila je savjetnica Predsjednika za ljuska prava i civilno društvo Melita Mulić, stoji u priopćenju.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!