Milanović u Legradu: Novac iz fondova EU je vaš novac, uzmite ga

06.06.2023.

20:30

Autor: Hina/HRT/V.G.

Zoran Milanović

Zoran Milanović

Foto: Ana Marija Katić / Ured predsjednika Republike Hrvatske

Pripadamo zapadu, ali smisao života za nas i ovu generaciju je hrvatska država, Republika Hrvatska, a onda Europska unija i NATO i sve ono što gledamo oko sebe. Gledajući pri tome da nas nitko ne uvuče, bez naše volje i naše želje, u bilo koji drugi ili treći sukob, rekao je danas u Legradu predsjednik Republike Zoran Milanović na svečanoj sjednici održanoj povodom Dana Općine.

Predsjednik Milanović je na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Općine Legrad govorio o deset godina članstva Hrvatske u Europskoj uniji te tom prigodom rekao kako smo ulaskom u Europsku uniju „ušli u društvo najbogatijih i najiskusnijih poznavatelja svih trikova i u tome moramo sudjelovati“.

- Prije deset godina ušli smo u Europsku uniju i tu su trebale prestati sve brige, sve nedoumice, nestašice i trebao je početi jedan puno bolji život, ali nije. To je samo jedno razvojno stanje u našem životu i u postojanju demokratske Hrvatske, rekao je predsjednik Milanović te istaknuo kako je novac iz europskih fondova naš novac na kojem nikome ne treba biti zahvalan.

- To je vaš novac i budite dovoljno pametni da ga uzmete, poručio je.

Nadalje, naveo je kako je Hrvatska okružena prijateljima i partnerima te usporedivši hrvatska sela s mađarskim i slovenskim selima rekao: „Ovdje sela izgledaju malo bolje, u Sloveniji bolje nego kod nas, te razlike postoje. U Europsku uniju smo ušli da se natječemo s najboljima, za status najboljih i najneovisnijih. To znači onih koji najbolje stvaraju. Za tu borbu trebaju novac, ideje, ljudi“.

Dodao je i kako se novac iz Europske unije plasira tamo gdje nema direktne zarade.

Čestitajući stanovnicima Legrada Dan Općine i trideset godina postojanja predsjednik Milanović je još rekao: „Prvih trideset godina je vrijeme u kojemu ste se morali dokazati da imate pravo na život. Ukinuti općine s manje od 2000 stanovnika nije pravedno. Ovaj sustav je pokazao da je održiv. Vlast je ono za što se trebate boriti i u okvirima svojih mogućnosti. Možete imati mnoge atribute vlasti, a to je novac i pravo da odlučujete o svojim poslovima. Taj novac nije velik, njegovi izvori su ograničeni, ali su dovoljni za pristojan život i za organiziranje tog života“, poručio je predsjednik Milanović.

Osim predsjednika Milanovića na svečanoj sjednici govorili su predsjednik Općinskog vijeća Općine Legrad Alen Dedi, načelnik Općine Legrad Ivan Sabolić, u ime nazočnih načelnika i gradonačelnika Petar Dombaj, načelnik Općine Drnje, župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren i zastupnik u Hrvatskom saboru i gradonačelnik Grada Koprivnice Mišel Jakšić.

Uz predsjednika Milanovića bio je posebni savjetnik Predsjednika za ekonomiju Velibor Mačkić.

 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!