Milanović u Rijeci: Svaka sumnjiva javna nabava uništava povjerenje građana u vlast

14.06.2022.

22:00

Autor: HRT/IMS/V.G.

Zoran Milanović

Zoran Milanović

Foto: Marko Beljan / Ured predsjednika Republike Hrvatske

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je večeras na svečanoj sjednici riječkog Gradskog vijeća na kojoj je, čestitajući Dan Grada Rijeke, Riječankama i Riječanima zaželio da im se grad razvija, da bude uspješan, ambiciozan, lijep, čist i uredan te, kako je rekao „naprosto jedno poželjno mjesto za život, jedno od najboljih mjesta za život u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe. Ja sam uvjeren da to možete i uvijek sam bio ponosan i malo zavidan Rijeci“.

Zoran Milanović

Zoran Milanović

Foto: Marko Beljan / Ured predsjednika Republike Hrvatske

Nadalje, predsjednik Milanović za Rijeku je rekao da je zreo grad, a da je zrelost faza u koju je Rijeka došla prije dosta vremena.

- Sada je najveći izazov da se iz te zrelosti izvuče kontinuitet i trajnost. Rijeka je dobra i ide naprijed. Imala je svoje uspone i padove, rekao je predsjednik Milanović te je istaknuo da bi se osvrnuo na samo jednu stvar.

- Moja poruka i želja je da govorim o tome što imamo od sistema i integracija u kojima se nalazimo. Mi smo članica Europske unije, sada će devet godina, rekao je predsjednik Milanović te naveo podatak za koji je kazao da je javan i koji se često iznosi kao dobra stvar, a to je da je Hrvatska u devet godina od Europske unije uzela 45 ili 47 milijardi kuna više nego što je uplatila.

- To je 5 milijardi kuna godišnje i to je strašno malo s obzirom na onoliko koliko dajemo, a dajemo puno. Odrekli smo se jednog značajnog segmenta svoje suverenosti, svog prirodnog državnog prava da odlučujemo o svojim stvarima. To smo prenijeli na nekoga drugoga da bismo nešto više dobili. Moramo jako paziti da u toj kalkulaciji nešto ne zeznemo i da se opet ne izgubimo i da ne radimo za tuđe interese, istaknuo je predsjednik Milanović.

Dodao je kako Rijeka i svaki drugi hrvatski grad treba pokušati iskoristiti svaki euro koji se pojavljuje ili naslućuje u europskim fondovima.

- I tek onda kada povučemo crtu ispod toga treba reći koliko smo stvarno bili uspješni jer Europska unija je zajednica koju su osnovale najbogatije i najmoćnije države koje su to uglavnom i danas. Taj sustav je zamišljen da poredak ostane onakvim kakav je bio zadnjih sto i sto pedeset godina u Europi. To je stvarnost i stvari treba gledati što god je moguće realno, poručio je Predsjednik.

Vodstvu Grada Rijeke predsjednik Milanović zaželio je da budu dobra i poštena vlast koja jako vodi računa o javnim nabavama jer kako je rekao „svaka namještena javna nabava, svaka sumnjiva javna nabava o kojoj se piše i govori u javnosti te koja završi istragom, podriva i uništava ionako jadno raspoloženje i povjerenje građana u poštenje i kompetentnost vlasti. To vrijedi za sve“.

Nadalje, poručio im je da budu nemilosrdni i ustrajni u izvlačenju europskog novca te da svu energiju usmjere na završetak velikih projekta započetih u Rijeci.

- Da nema ministra Butkovića i njegovog ministarstva koji solidno radi svoj posao i iza kojeg stoje neki od najvećih projekata, ova cijela slika bi izgledala još lošije. Naprosto, kao država nismo dovoljno dobri, dovoljno ambiciozni i agresivni. Nismo dovoljno sebični u nekim stvarima puštamo da stvari idu tek tako, zaključio je predsjednik Milanović svoje obraćanje u Rijeci.

Osim predsjednika Milanovića na svečanosti održanoj u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca govorili su predsjednika Gradskog vijeća Grada Rije Ana Trošelj, gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović, riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, te su uručene godišnje najzaslužnijim pojedincima za doprinos razvoju grada.

Uz predsjednika Milanovića bila je savjetnica Predsjednika za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!