13:38 / 31.05.2021.

Autor: HRT/Hina/D.D.

Milanović: Udruge osoba s invaliditetom rade jako važan posao

Milanović: Udruge osoba s invaliditetom rade jako važan posao

Milanović: Udruge osoba s invaliditetom rade jako važan posao

Foto: Davorin Visnjic/ / Shutterstock

Predsjednik Republike Zoran Milanović ocijenio je u ponedjeljak na stručnoj konferenciji za voditelje udruga osoba s invaliditetom, u organizaciji Hrvatskog saveza udruga s tjelesnim invaliditetom (HSUTI) kako takve udruge rade jako važan posao u kojemu im pomaže država.

Milanović je naveo primjer dvoje liječnika s KBC-a u Osijeku koji sele u Dansku kako bi njihovo dijete s autizmom imalo bolje uvjete i skrb u nastavi.

- Uz sve ono što mi pokušavamo, radimo i napredujemo ta razina skrbi u Danskoj je tolika da je to bio glavni okidač da Hrvatska izgubi dvoje relativno mladih liječnika koji su mogli sigurno raditi još 25 godina, rekao je na konferenciji u sklopu prve godine provedbe trogodišnjega programa "Socijalizacija, edukacija i rekreacija osoba s invaliditetom".

Istaknuo je kako je riječ o važnoj temi te naglasio kako udruge rade važan posao. Sudionicima konferencije poručio je da trebaju iskoristiti novac iz Europskih fondova.

- To sve treba iskoristiti, svaki euro.To je naprosto je činjenica i radi toga jesmo u Europskoj uniji, istaknuo je Milanović.

Ljetni kamp za osobe s invaliditetom

Savez udruga s tjelesnim invaliditetom je od 30. kolovoza do 12 rujna 2020., u sklopu programa kojem je cilj prevencija institucionalizacije i povećanja socijalnog uključivanja korisnika, proveo prvu godinu "Ljetnog kampa za osobe s invaliditetom".

Predsjednica Saveza Jozefina Kranjčec istaknula je kako taj program, koji se odobrava po tri godine, kontinuirano provode već 11 godina. Program roditeljima njegovateljima omogućava da koriste svoje pravo na godišnji odmor i da osobu s invaliditetom, o kojoj moraju brinuti 24 sata, na sedam dana smjeste na sigurno mjesto.

Tada su uz njih njegovatelji, stručni voditelji, fizioterapeuti, sudjeluju u rekreativnim vježbama, kupaju se u moru te imaju organizirano slobodno vrijeme, radionice, kao i edukativna predavanja o spolnosti osoba s invaliditetom i sličnim temama koje im nisu dostupne svaki dan.

Ljetni kamp održao se u Zadru, a plan za provedbu druge godine programa već je napravljen te se isto ide u Zadar. Kamp ima mogućnost koristiti od 30 do 50 osoba.

- Vjerujem da ćemo projekt još dugo provoditi. Imali smo problema s obzirom na to da je korona i da su posebne mjere. Svako jutro i večer smo mjerili temperaturu, držali smo se svih mjera i nitko se nije razbolio, rekla je Kranjčec.

Novi natječaj za pomoćnike/asistente u nastavi

Kranjčec je najavila kako kreće novi natječaj za pomoćnike u nastavi koji će izgledati malo drugačije nego do sada. Riječ je o projektu koje provode udruge, a koji se financira iz Europskog socijalnog fonda (ESF) i iz nacionalnog proračuna. Dodala je kako su nekada imali pet pomoćnika u nastavi, a danas ih je oko 3700.

Državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak najavio je kako je riječ o sredstvima u visini od 20 milijuna kuna.

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak čestitala je udrugama na aktivnostima u proteklom teškom razdoblju.

- Udruge su odigrale veliku ulogu, ne samo kao civilno društvo, već kao poveznica između institucija i osoba s invaliditetom koje su, kao i njihove obitelji, doista imale iznimno velike probleme s kojima se, nažalost, i danas suočavaju, rekla je.

Dodala je kako Ured čini sve kako bi dobro surađivao s udrugama kako bi osobama s invaliditetom život učinili boljim.

Državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Margareta Mađerić, navela je kako je Ministarstvo iniciralo i provelo, ali i planira niz mjera kojima se osobama s invaliditetom želi omogućiti ravnopravno sudjelovanje u svim područjima života.

Istaknula je kako je Ministarstvo nedavno povećalo dostupna sredstva u okviru poziva kako bi se mogli financirati projekti s rezervne liste za pružanje osobne asistencije, a u tijeku je i donošenje šeste odluke o financiranju dodatna četiri projekta u iznosu od 6,1 milijuna kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!