Milanović upozorio da ni nakon 30 godina nema pravde za djecu ubijenu u Vitezu

10.06.2023.

12:13

Autor: HRT/V.G./Hina

Vitez

Vitez

Foto: Armin Durgut / PIXSELL

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović prisjetio se u subotu osmero hrvatske djece koja su ubijena u eksploziji minobacačkog projektila u središtu Viteza za vrijeme bošnjačko-hrvatskog rata i naveo da ni nakon 30 godina nema pravde i osude njihova stradanja.

Bol i tuga njihovih obitelji nije i nikada neće prestati, a do danas tu bol i tugu osjeća i hrvatski narod u Bosni i Hercegovini, jer nema pravde i osude za stradanje viteške djece, napisao je Milanović na društvenim mrežama. Uz poruku je objavljena i fotografija s osam bijelih ruža.

Dodao je kako se u Vitezu dogodio strašan zločin u dječjem parku koji je prekinuo osam dječjih nevinih života, te se s tugom i sućuti prisjetio tog tragičnog događaja. Milanović je prije dvije godine posjetio mjesto stradanja osmero hrvatske djece u Vitezu u središnjoj Bosni, gdje je pokraj spomenika Osmice položio vijenac i zapalio svijeću. U večernjim satima 10. lipnja 1993. godine s položaja bošnjačke Armije BiH ispaljen je minobacački projektil na središnji dio Viteza koji je pao na igralište na kojemu su se okupila djeca.

Tog je dana bio dogovor o prekidu vatre između bošnjačke i hrvatske strane. Petero djece preminulo je odmah nakon eksplozije, dok je još troje preminulo u improviziranoj bolnici koja se nalazila u crkvi u Novoj Biloj. Roditelji su djecu čija je tijela raznijela granata mogli prepoznati samo po odjeći.

Ranjeno je još šestero djece koja su evakuirana u Split. Najmlađa žrtva bila je devetogodišnja Augustina Grebenar, a tada je poginuo i njezin dvanaestogodišnji brat Velimir. Ubijeni su i Boris Antičević, Dražen Čečura, sestra i brat Sanja i Milan Garić, Sanja Križanović i Dragan Ramljak. Ivan Garić, kojemu su toga kobnoga dana poginuli brat i sestra, bio je ranjen.

Osnovao je udrugu Osmica te je zahvaljujući obiteljima žrtava izgrađen spomenik na mjestu stradanja na igralištu Podgradina. Nama je svaki dan bolan i svaki dan uz Osmicu. Veseli nas da je to mjesto, uz sjećanje, i dalje mjesto okupljanja i igranja djece, rekao je Garić u izjavi za Radio televiziju HercegBosne.

Izrazio je razočaranje što ni 30 godina od zločina nisu pronađene ubojice ni nalogodavci. Ne vjerujem ni u državu, ni u tužiteljstvo, institucije BiH, rekao je Ivan Garić. Dodao je kako je u posljednje dvije godine istraga o tome zločinu intenzivirana. Novinar i publicist Fatmir Alispahić pozvao je uoči godišnjice ovoga zločina vodeće bošnjačke političare da se poklone žrtvama u Vitezu navodeći kako do danas unutar te javnosti ovaj događaj nije nažalost označen kao 'mjesto sramote, pokajanja i katarze'.'

- Dosad nijedan bošnjački dužnosnik nije otišao ni na jedno mjesto masovnog zločina nad hrvatskim civilima, od Grabovice do Viteza, a očekuje se da drugi suosjećaju sa žrtvama Srebrenice, Kapije, Ahmića ili Markala, napisao je Alispahić.

Sinoć je u Vitezu predstavljen dokumentarni film 'Praznine' redateljice Anele Križanac koji je motiviran stradanjem osmero djece u Vitezu i druge djece u središnjoj Bosni. U središnjoj Bosni oko 70.000 Hrvata bilo je u potpunom okruženju osam mjeseci od strane bošnjačke Armije BiH. U popodnevnim satima u Vitezu će biti održana komemoracija za osmero hrvatske djece te će se služiti misa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!