Milanović uručio časničke bodeže umirovljenim časnicima bojnog broda

27.01.2023.

11:46

Autor: I.Z./HRT

Svečani prijam

Svečani prijam

Foto: HTV / HRT

Predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović upriličio je svečani prijam za umirovljene generale i brigadire, te kapetane bojnog broda. Tom prigodom, Milanović je uručio časničke bodeže umirovljenim generalima i brigadirima, te kapetanima bojnog broda.

"Na Hrvatskoj je da vam osigura pristojne mirovine, koje ste zaslužili"

Milanović je na prijemu kazao kako su prisutni časnici imali uspješnu karijeru, te su zadnja generacija ljudi koji su dali svoj obol u Domovinskom ratu.

Dodao je kako vrijeme za prestanak aktivnosti još nije tu. Zahvalio im je u ime hrvatske države, te u svoje osobno ime, za sve što su dali za Hrvatsku.

- Časnički i dočasnički poziv je nešto što u hrvatskom društvu, građanstvu i narodu ima reputaciju i ugled. Izgrađen je u nenormalnim uvjetima kroz koje nije prolazila skoro niti jedna europska država. Po tome ste jedinstvena generacija i svoje znanje ćete i dalje prenositi, poručio je Milanović.

Istaknuo je kako su standardi, koji su pred njih bili postavljeni, bili visoki i zahtjevni.

Predsjednik Republike naglasio je kako je na Hrvatskoj da im osigura pristojne mirovine, koje su zaslužili.

"Vojni poziv je domoljublje, čast i poštenje"

Umirovljeni general-pukovnik Mate Pađen zahvalio je predsjedniku Milanoviću što im je uručio časničke bodeže. Dodao je kako je vojni poziv domoljublje, čast i poštenje.

Ali i veliki izazovi i odricanje. Tu je i opasnost, ali isto tako i ponos pripadnosti zajedništvu instituciji koja je temelj sigurnosti i opstojnosti Republike Hrvatske.

- Običaj vojnika je da ne govori puno i da ne govori o sebi. O vojniku trebaju govoriti njegova djela, ona znana i ona neznana. O kojima se može govoriti i o onima kojima ne, poručio je Pađen.

Istaknuo je kako su bili prvi kada je trebalo i da su pošteno stvarali Domovinu. Pađen je zahvalio generalu zbora Pavlu Miljavcu i general-pukovniku Miljenku Crnjcu, njegovim ratni zapovjednicima u Domovinskom ratu.

Zahvalio je i Milanoviću što poštuje pripadnike Hrvatske vojske. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!