22:13 / 03.05.2021.

Autor: Hina/Facebook/HTV/HRT

Milanović: Za incident u Borovu Selu odgovorna policija, koja ne radi po zakonu

Andrej Plenković i Zoran Milanović

Andrej Plenković i Zoran Milanović

Foto: HTV / HRT

Predsjednik Republike Zoran Milanović u ponedjeljak je ponovio da je za jučerašnji incident u Borovu Selu odgovorna policija, koja ne radi po zakonu, već po diktatu politike i kojom ravnaju premijer Andrej Plenković i njegov koalicijski partner Milorad Pupovac.


Sva odgovornost za (ne)postupanje policije u Borovu Selu vodi do Vlade kojom ravnaju Plenković i Pupovac, umjesto da policiju puste da radi svoj posao po zakonu i bude NAŠA" napisao je Milanović na Facebooku reagirajući na izjavu premijera Andreja Plenkovića o vojsci i policiji kao državnim institucijama neovisnima o politici.

Složio se s Plenkovićem da je neovisna vojska kojoj je on (Milanović) vrhovni zapovjednik, ali to, ističe, nije slučaj s policijom.


- Za sigurnost, red i mir naših građana zadužena je hrvatska policija kojom upravljaju Plenković i njegov ministar. A za njih je sramotni događaj u Borovu Selu prijepodne bio 'kršenje javnog reda i mira', a popodne postao 'javno poticanje na nasilje i mržnju'. Valjda nakon što im je Pupovac to prinio pozornosti, navodi Milanović aludirajući na različita očitovanja o poticanju na nasilje i govor mržnje protiv Srba jučer u Borovu.


Milanović je reagirao i na Plenkovićevo spominjanje uklanjanja spomenika srpskom ratnom zločincu Vukašinu Šoškočaninu u Borovu.


- Nakon pet godina vladanja, eto, spomenuo se Plenković i spomenika Šoškočaninu. Ali opet ne u namjeri da pokrene njegovo uklanjanje, prije će biti da osnuje još jedno povjerenstvo koje će na koncu utvrditi kako se i mauzolej neplivača Šoškočanina tamo iznimno može koristiti u komemorativne svrhe, napisao je Milanović.


Premijer o Milanovićevoj izjavi da policija ne radi svoj posao


Premijer Andrej Plenković je prije danas o izjavi Milanovića da "Plenkovićeva i Pupovčeva policija nije radila svoj posao" rekao kako su njegove izjave na tragu njegova politiziranja Hrvatske vojske.


- Sada on imputira neku takvu sličnu politizaciju hrvatske policije koje nema. Hrvatska policija nije ni Plenkovićeva, pa ni Pupovčeva, niti je Hrvatska vojska Milanovićeva. Hrvatska vojska i policija su važne institucije hrvatske države nad kojima nema nitko pojedinačno, s bilo kojim političkim predznakom, bilo kakav prioritet ili ovlast. I oni se ponašaju sukladno zakonu, a ne sukladno politici ili političkom voluntarizmu nekoga tko pretendira ili je barem trebao biti predsjednik svih građana, rekao je Plenković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!