Domac pisao Ćoriću: Moguće brzo pokrenuti val investicija u male sunčane elektrane

21.04.2022.

09:10

Autor: HRT/IMS

Tomislav Ćorić i Julije Domac

Tomislav Ćorić i Julije Domac

Foto: Goran Stanzl / PIXSELL

Ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske Julije Domac ministra gospodarstva Tomislava Ćorića pozvao je na mobiliziranje investicija kako bi se građanima omogućilo veće korištenje obnovljivih izvora energije. Istaknuo je da je usred energetske i klimatske krize te zbog povećanja cijena energenata važno putem poticaja više uključiti građane u jačanje energetske neovisnosti. 

Pismo prenosimo u nastavku:

U okolnostima u kojima se nalazimo, usred energetske krize, velikog povećanja cijene energenata te namjere za žurnim smanjenjem uvoza fosilnih goriva, ali i klimatske krize na koju kao dio globalne zajednice moramo odgovoriti, namjera ovog pisma je ukazati na potrebu i mogućnosti građanske energetike kao bitne sastavnice ukupne energetske transformacije Republike Hrvatske.

Više nego ikada, ovo je trenutak za potpunu i zajedničku suradnju struke i politike, kao i svih političkih opcija zajedno s obzirom da je energetska neovisnost i razvoj društva na čistoj i održivoj energiji neprijeporan nacionalni interes Republike Hrvatske. U tom smislu podržavam svaki napor koji Vaše ministarstvo i Vlada Republike Hrvatske poduzimaju u tom smjeru, a kako bismo ubrzali razvoj tržišta i otvorili vrata većem sudjelovanju građana u projektima malih sunčanih elektrana na vlastitim krovovima, predlažem sljedeće:

➡️ Osloboditi ulaganja u građanske sunčane elektrane do 50 kW od plaćanja PDV-a čime bi se na jednostavan način omogućio poticaj od 20% te pokrenuo val investicija. Ovu mjeru trebalo bi primjenjivati uz istovremeno pojednostavljenje svih procedura za građane.

➡️ Omogućiti trajno otvorene natječaje za sufinanciranje građana s jedinstvenom stopom sufinanciranja investicije u sunčane elektrane do 25% umjesto dosadašnjih natječaja koji se povremeno i neredovito otvaraju, a prijave vrednuju po kriteriju najbrži prst. Predložena jedinstvena stopa sufinanciranja u kombinaciji s prethodnom mjerom bila bi dovoljna za sve kategorije građana.

➡️ Uspostaviti dedicirani financijski mehanizam za investiranje u sunčane elektrane dostupan građanima u obliku povoljnih kredita s niskom kamatnom stopom, (npr. 1-2%) čime bi se, uz već navedeno oslobađanje od PDV-a te sufinanciranje, omogućilo zatvaranje financijske konstrukcije investicije u vlastitu sunčanu elektranu za veliku većinu građana/kućanstava.

➡️ Razraditi sustav postepene deregulacije cijene električne energije za građane – u primjerenom roku od tri godine ili slično kojim će se izjednačiti cijena električne energije za sve kategorije potrošača.

Cijelo pismo pročitajte OVDJE.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!