15:49 / 16.11.2020.

Autor: HRT/Hina

Milanoviću za sjednicu VNS-a prihvatljiv datum 20. studenoga, prijepor oko tema

Miroslav Lelas/PIXSELL

Miroslav Lelas/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Predsjednik Milanović i dalje smatra kako "posredna komunikacija" neprimjerena.
Predstojnik Ureda predsjednika RH Orsat Miljenić odgovorio je predstojniku Ureda premijera Zvonimiru Frki Petešiću da je Zoran Milanović spreman prihvatiti 20. studenoga kao datum kada će se održati sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost nakon usklađivanja određenih pitanja.

Riječ je o dopisu koji je Frka Petešić uputio 12. studenoga, a Miljenić u odgovoru poručuje da predsjednik Republike i dalje smatra kako je takav način "posredne komunikacije" neprimjeren, pogotovo o važnim pitanjima za Hrvatsku.

- Isključivo u cilju funkcioniranja sustava nacionalne sigurnosti, predsjednik Republike sudjelovat će u komunikaciji na 'posredan' način, a na kojem inzistira predsjednik Vlade - stoji u dopisu.

➡️ Škoro o Vukovaru, sukobu Milanović-Plenković te članstvu u HDZ-u
➡️ Plenković: Boris Milošević ide u Vukovar

Predsjednik Republike ne slaže se s dvije teme koje predlaže predsjednik Vlade. Smatra da je sustavno kršenje Dejtonskog sporazuma na štetu hrvatskog naroda u Federaciji BiH iznimno važno pitanje za nacionalnu sigurnost Hrvatske pa bi se o njemu trebalo raspravljati na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost.

- Stavljati to pitanje u okvir 'položaja Hrvata u susjednim državama', kako to predlaže predsjednik Vlade, prema mišljenju predsjednika Republike neće omogućiti odgovarajuću raspravu i donošenje zaključaka - stoji u odgovoru.
Pogotovo, dodaje se, imajući u vidu da su Hrvati u BiH konstitutivan narod i ne može se njihov status staviti u istu ravan sa statusom pripadnika hrvatske nacionalne manjine u drugim susjednim državama.

Iako predloženu temu "Informacija o Nacionalnoj strategiji i tijeku izrade Nacionalnog plana oporavka i otpornosti" Milanović smatra iznimno važnom, ipak, ističe, to nije pitanje o kojem bi trebalo raspravljati na Vijeću za nacionalnu sigurnost.

Također drži kako zakonski definirani okvir članova Vijeća za nacionalnu sigurnost omogućuje dobivanje informacija i raspravu o svim predloženim temama, stoga nema potrebe pozivati druge osobe izvan zakonom određenih članova Vijeća.

- Tako o situaciji s pandemijom virusa COVID-19 sve informacije mogu dati predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, kao čelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite - navodi se u dopisu.

Isto tako, sve relevantne podatke potrebne za raspravu o temi "Funkcioniranje pravosudnog sustava, a posebice borba protiv korupcije i organiziranog kriminala" može dati ministar pravosuđa Ivan Malenica.

- Predsjednik Republike, nakon usuglašavanja oko gore navedenih pitanja, spreman je prihvatiti predloženi datum, 20. studenoga - kaže se u odgovoru Uredu premijera. Ako neće biti moguće održati sjednicu na navedeni datum, predsjednik Republike predlaže njezino sazivanje za 23. ili 24. studenog. Također, predlaže da se sjednica održi, kao što je uobičajeno, u vili Prekrižje - stoji u Miljenićevu odgovoru Frki Petešiću.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!