10:21 / 30.10.2019.

Autor: B.V.M./HRT/Hina

Milanu Bandiću potvrđena još jedna točka optužnice za aferu Agram

Foto: Borna Filic/PIXSELL

Foto: Borna Filic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću, Petru Pripuzu i drugooptuženima u aferi Agram, sud je potvrdio još jednu točku optužnice iz afere Agram, a odnosi se na pogodovanje u zbrinjavanju otpada.
Zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću, Petru Pripuzu i drugooptuženima u aferi Agram, sud je potvrdio još jednu točku optužnice iz afere Agram, koja se odnosi na pogodovanje prilikom dodjele poslova u zbrinjavanju zagrebačkog otpada, potvrdio je glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić.

Zagrebačkog gradonačelnika tereti se za zlouporabu položaja i trgovanjem utjecajem.

Sjednica optužnog vijeća održana je jutros na zagrebačkom Županijskom sudu.

- Vijeće je potvrdilo optužnicu jer je zaključilo da ne može ulaziti u mišljenje vještaka, ali ponavljam da će tijekom postupka sve optužbe bti odbačene i da će ovo završiti oslobađajućom presudom, rekao je nakon sjednice optužnog vijeća Pripuzov odvjetnik Anto Nobilo.

Podsjetimo, suđenje u slučaju Agram je počelo u listopadu prošle godine. Od 10 točaka optužnice, tri su tada vraćene na doradu, a jedna od njih je bila upravo ova koja se odnosi na zbrinjavanje otpada.

Sud je u dva navrata vraćao optužnicu na doradu Uskoku nakon što su vještaci utvrdili da tim poslom zagrebačka Čistoća nije oštećena.

Uskok je u ponovoljenoj optužnici tvrdio da je Bandić omogućio Pripuzu stjecanje neimovinske koristi, ali je Županijski sud tu optužnicu u ožujku ponovno vratio na doradu tražeći od Uskoka da dodatno precizira o kakvoj je neimovinskoj koristi riječ.

Počelo suđenje Bandiću i ostalima u slučaju Agram

Krajem ožujka optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda je obustavilo postupak protiv Bandića u dijelu optužnice koja ga je teretila za štetu Državnom proračunu zbog neplaćanja poreza na donacije primljene nakon predsjedničkih izbora 2010.

Na početku suđenja za potvrđeni dio optužnice Bandić je, kao i njegovi suoptuženici, kazao su da se ne osjeća krivim.

Isto su ponovili i bivši šef Holdinga Slobodan Ljubić, vlasnik CIOS-a Petar Pripuz, bivši direktor ZET-a Ivan Tolić, direktor Čistoće Miljenko Benko, zamjenica pročelnice gradskog Ureda za imovinsko-pravne poslove Ines Bravić, načelnica odjela za pravne poslove u Gradskom uredu za imovinsko-pravne poslove Koraljka Rožanković Uremović, direktor građevinske tvrtke Bramgrad-projekt Branko Mihaljević, nekadašnji pročelnik stručne službe gradonačelnika Vidoje Bulum, pročelnik Bandićeva ureda Miro Laco te glavni tajnik Zagrebačkog športskog  saveza Zdenko Antunović.

Optužnicom su bili obuhvaćeni i gradonačelnikov suradnik Dragutin Kosić te bivši direktor zagrebačke plinare Ante Dodig koji su nakon priznanja nedjela i nagodbe s tužiteljstvom sporazumno osuđeni na uvjetne kazne.

Optužnicu protiv zagrebačkog gradonačelnika i njegovih suradnika te poslovnih partnera gradskih tvrtki u aferi Agram Uskok je sudu predao još sredinom prosinca 2015.

Početkom siječnja 2016. u javnost su procurili novi detalji razgovora između zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i Petra Pripuza, predsjednika Uprave CEZARA te suvlasnika tvrtke za prikupljanje i preradu otpada CIOS. Razgovori su tajno snimljeni tijekom PNUSKOK-ove akcije Agram, a upućivali su na to da su poslovi zbrinjavanja otpada dodijeljeni protuzakonito.


Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!