18:26 / 10.10.2020.

Autor: Iva Magušić Dumančić/Hrvoje Gunjača/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Milenijska fotografija i modna revija s temom ružičaste vrpce

-

-

Foto: - / -

Listopad je mjesec borbe protiv raka dojke. O važnosti preventivnih pregleda, govorilo se u Zagrebu i Šibeniku.
Listopad je mjesec borbe protiv raka dojke. Udruga Pink life na zagrebačkom Cvjetnom trgu apelirala je na važnost preventivnih pregleda. Tradicionalna modna revija ove je godine zbog pandemije održana na krovu zgrade Hitne pomoći.

Zbog epidemioloških mjera, revija članica Udruge ove je godine bila na krovu zgrade Hitne pomoći u Radničkoj ulici.

- Želim reći da je ova akcija poticanje građana na redovite preventivne preglede. Mjesec listopad je mjesec u kojem cijeli svijet obilježava prevenciju karcinoma dojke, poručila je Nives Morić, predsjednica Udruge PINK life.


I u Šibeniku se govorilo o prevenciji raka dojke. Na glavnom trgu - Poljani, Šime Strikoman snimio milenijsku fotografiju s temom ružičaste vrpce. >

Koliko su bitni preventivni pregledi, najbolje znaju žene koje su se suočile s opakom bolešću i borbom za vlastiti život!

- Ja sam imala tu sreću da sam opipala tu tvorbu. Neke žene nemaju tu sreću. Ako je to malo dublje nego pod kožom - zato je jako važna prevencija: da se jednom godišnje odazoveš na program, ako si uključena u program. Ako nisi, da jednom godišnjem ideš napraviti barem ultrazvuk dojke, koji je minimum!
Kampanja o važnosti preventivnih pregleda, odnosno rane dijagnostike karcinoma dojke, potvrđuju to i podaci - spašava živote, rekla je Maria Rita Baranović, predsjednica Kluba žena liječenih od karcinoma dojke.

- Veći je broj oboljelih, ali se oni otkrivaju u ranoj fazi, tako da je preživljenje veće. Što prije otkrijemo, prije ćemo započeti liječenje. I izlječenje je više od 90 posto! A pokazalo se da je smrtnost od 2006., kad je počela akcija, je ipak smanjena, kaže Danči Mihovilčević, predsjednica Lige protiv raka Šibensko-kninske županije.

Šimi Strikomanu ovo je deveta milenijska fotografija s temom ružičaste vrpce. No ovaj put, zbog epidemioloških razloga, vrpcu nisu mogle svojim tijelima oblikovati žene. Važna je poruka ipak poslana!

- Kako sam ja nazvao na novomilenijski način: od papira je napravljena instalacija, a žene i građani grada Šibenika će biti uokolo, samo kao dokument vremena, rekao je Strikoman, autor milenijske fotografije.

U program preventivnih pregleda uključene su žene od 50 do 69 godina. No odaziv je u Hrvatskoj i dalje malen - samo oko 60 posto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!