11:26 / 25.02.2018.

Autor: B.S./HRT

Miletić: Djeca mi se često povjeravaju, ali mi nismo Supermeni

-

-

Foto: - / -

Ima poruku iza roditelje, ali i za ministarstva koja su po njemu odgovorna što vjeronauk o osnovnoj školi još uvijek nema alternativu.
Marin Miletić, vjeroučitelj, vođa katoličkih skauta i novinar iz Rijeke, koji se javnosti nedavno podrobnije predstavio u emisiji "Nedjeljom u dva", govoreći o radu s mladima te svojoj odluci da postane vjeroučitelj, danas je svojim energičnim nastupom začinio i emisiju "Susret u dijalogu". Ima poruku za roditelje, ali i za ministarstva koja su po njemu odgovorna što vjeronauk o osnovnoj školi još uvijek nema alternativu.

Svi njegovi učenici u Prvoj sušačkoj hrvatskoj gimnaziji u Rijeci,  kaže, imaju njegov privatni broj mobitela. Za jedanaest godina rada u gimnaziji nikada u životu nije doživio poziv sa skrivenog broja ili poziv alkoholiziranih učenika u dva ujutro. Ali je, kaže, doživio da su ga učenici zvali tijekom noći kad su upali u probleme. "Ili kad su upali u određeni glib iz kojeg nisu vidjeli izlaz, poput 'trave' koja je dosta popularna čak i u gimnaziji, ne znam koliko to ljudi kuže. Pa do situacija u kojima djevojke upadnu u neke luđačke veze sa 6, 7, 8, 10 godina starijim likovima...", kaže Miletić.

S obzirom na to da mu se učenici često povjeravaju, i roditelji ga znaju pitati da im oda njihove tajne. "Ja kažem, ne pada mi na pamet! Zašto? To su vaša djeca, vi morate poznavati svoju djecu. Razgovarajte s njima i malo potrošite vremena na njih. Onog časa kad bih vam ja rekao, izgubio bih njihovo povjerenje i nikad više mi se ne bi povjerili. To je neko moje blago, taj odnos koji imam s njima", objašnjava."Mi nismo Supermeni", kazao je naglašavajući važnost uloge roditelja u odgoju djece, dodavši da prosvjetni radnici nekada djeluju kao vatrogasci, ali da je velika uloga na roditeljima i odgoju kod kuće."Tko je odgovoran što vjeronauk u osnovnoj školi nema alternativu?", upitao  je Miletić, apelirajući na mjerodavna ministarstva i državu da organiziraju i uvedu predmet za osnovnu školu koji će biti alternativa vjeronauku. "Pa neće valjda vjeroučitelji pisati predmet koji bi u osnovnoj školi trebao biti alternativa, tek onda bi se digla medijska hajka! Molim, dakle, sve koji skrbe o osnovnoškolskom sustavu, radite svoj posao, nemojte dopustiti da bilo koje dijete nezaposleno, na hodniku, da se na bilo koji način osjeća diskriminirano. Izvolite u osnovnoj školi ponuditi našim klincima da, ako ne žele ići na vjeronauk, imaju pravo u istom tom vremenu biti na drugom predmetu, kao što je to slučaj u srednjim školama", kazao je, dodavši: "Mi vjeroučitelji ne možemo biti odgovorni jer su drugi nesposobni, konkretno naša ministarstva".Zanimljiv odgovor imao je i na pitanje je li strog u ocjenjivanju. Našalio se kako nije siguran želi li da njegova šefica čuje odgovor na to pitanje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!