15:11 / 26.08.2018.

Autor: HRT

Miletić: Hrvatska brodogradnja ovisi isključivo o Vladi

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Rješenje ove mučne situacije oko neisplate plaća radnicima Uljanika isključivo je u rukama Vlade, rekao je Miletić.
Predsjednik Istarskog demokratskog sabora (IDS) Boris Miletić rekao je na izvanrednoj konferenciji za novinare u Puli kako je IDS siguran da Uljanik, 3. maj i brodogradnja u Hrvatskoj imaju budućnost i da ona danas ovisi o Vladi, od koje očekuje da "odmah promijeni svoj odnos prema Uljaniku, a ne da se ponaša kao da Uljanik, Pula i Istra nisu dio Hrvatske".

Rješenje ove mučne situacije oko neisplate plaća radnicima Uljanika isključivo je u rukama Vlade, rekao je Miletić i dodao da od Vlade ne traži nikakav specijalni tretman, već samo da za Uljanik napravi ono što je napravila za ostale hrvatske tvrtke.

"Prioritet Vlade treba biti isplata plaće, a ne stečaj. Vlada je naprasno počela  kalkulirati svojim obećanjima i počela spominjati najgoru moguću opciju odnosno stečaj, čime je izigrala Uljanik, radnike i Istru," rekao je Miletić. Nepojmljivo mu je da Vlada, "za razliku od ostalih hrvatskih tvrtki koje je spašavala, ne želi spasiti Uljanik i prijeti stečajem".

Poručio je da IDS ne želi ugasiti brodogradnju kako bi se na toj lokaciji gradili hoteli i smatra to "najbesmislenijim podmetanjem koje kruži ovim prostorima". "Nama je Pula bez Uljanika nezamisliva, Uljanik je sastavni dio identiteta Pule i Istre. Vlada treba samo omogućiti radnicima, koji ne traže milostinju, da i dalje rade i grade gospodarstvo i budućnost Istre i Hrvatske," kazao je Boris Miletić.

Naglasio je da članovi Uprave, Nadzornog odbora i direktori Uljanika nisu, niti su ikad bili kadrovi IDS-a, odnosno članovi te stranke. Potvrdio je i da je IDS angažirao odvjetnika te da će protiv svih koji su, kako je rekao, "plasirali takve lako provjerljive i utužive laži" pokrenuti sudski postupak.

"Pokušaj nekih pojedinaca da tešku muku radnika Uljanika iskoriste za svoje niske interese jadni su i degutantni. To su jednostavno besmislice kojima se ova ružna situacija pokušava politizirati i odmaknuti od onih koji situaciju mogu riješiti, a to je država odnosno Vlada," poručio je Miletić dodavši kako se IDS nikada nije miješao u rad Uprave odnosno u poslovanje Uljanik grupe.   

Potpredsjednik IDS-a Valter Flego kazao je kako isplata plaća, a ne stečaj treba i mora biti prioritet Vlade jer, kako je rekao "160 godina rada, tradicije, znanja i ponosa ne mogu se tek tako baciti u vjetar". Podsjetio je kako je Uljanik jedino brodogradilište u Hrvatskoj, koje nikad nije sanirano državnim novcem.  

Odgovarajući na pitanje novinara treba li po njemu Uprava odstupiti, predsjednik IDS-a Boris Miletić kazao je kako je sama uprava nedvosmisleno poručila da će "čim se nađe novi kapetan kormilarenje tim brodom rado prepustiti novoj upravi" i time jasno istaknula kako prihvaća dio odgovornosti. Štrajkaški odbor bez odluke o dopuštenju za strane radnike

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!