Miletić: Hrvatski sabor odlučuje o eventualnom pripajanju Unija Istri

28.02.2023.

14:21

Autor: Hina/HRT/V.G.

Boris Miletić

Boris Miletić

Foto: Srecko Niketic / Pixsell

Istarski župan Boris Miletić izjavio je u utorak kako je najava mjesnog odbora Unija, najudaljenijeg otoka Primorsko-goranske županije, o raspisivanju referenduma za odvajanje od te županije i pripajanje Istri tek početak duge procedure o čemu konačnu odluku donosi Sabor. 

- Smatram da treba poštivati volju građana pa tako i otoka Unija koji su izrazili želju za pripajanjem istarskoj županiji. Sjetimo se i da Istru i otoke veže i zajednička povijest, izjavio je za Hinu župan Miletić.

Po njegovim riječima to je tek početak dugotrajne procedure, a konačnu odluku donosi Hrvatski sabor. Također drži da svoje mišljenje treba dati i Općina Medulin.

Predsjednik IDS-a Dalibor Paus u priopćenju je poručio kako stanovnici Unija imaju IDS - ovu podršku da budu dio Istarske županije, ako tako žele.

- Unije su istarski otok i ne smiju biti zaboravljene. Ukoliko većina odluči da žele biti dio Istarske županije mi ćemo im poželjeti dobrodošlicu. Naša regija je najrazvijenija u Hrvatskoj, otvorena i uključiva i zato su dobrodošli", istaknuo je Paus.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina ocijenio je u ponedjeljak da je najava otoka Unija, koji je mjesni odbor Grada Malog Lošinja, o raspisivanju referenduma za odvajanje od te županije i pripajanje Istarskoj - legitimna, ali o učincima te odluke trebaju dobro promisliti.

To je legitimna inicijativa koja ima svoju proceduru. Mišljenja Gradskog vijeća Malog Lošinja i Županijske skupštine nisu obvezujuća prema resornom ministarstvu, nego je konačna odluka Hrvatskog sabora, koji je mjerodavan za promjene granica županija, što je dugotrajan postupak, rekao je.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!