Miletić i Ravnić o rušenju bespravno sagrađenih objekata

11.03.2023.

10:35

Autor: Studio 4/HRT

Marko Ravnić i Boris Miletić

Marko Ravnić i Boris Miletić

Foto: Studio 4 / HTV/HRT

Ruši se dio bespravno izgrađenih objekata na istarskom poluotoku, kojih je više od 50 tisuća. Nekima je to kuća za odmor, a nekima - jedini krov nad glavom. O toj kompleksnoj temi razgovarali smo s istarskim županom Borisom Miletićem i načelnikom općine Ližnjan Markom Ravnićem.

- Zadnjih nekoliko godina taj trend uistinu je uzeo dosta maha i mislim da se s time treba suočiti. Ukoliko jesmo pravna država, onda trebamo poštivati pravila, a ako se poštivaju pravila onda kuće ne možemo graditi na poljoprivrednom ili šumskom zemljištu nego unutar građevinskog područja. Koristim ovu priliku da podržim glavnog državnog inspektora koji je dao dodatne ljude na teren kako bi se toj pošasti stalo na kraj. Osim građana, prostor je sigurno najvredniji resurs i ukoliko želimo nešto prepustiti sljedećim generacijama onda ga trebamo čuvati, rekao je Boris Miletić, istarski župan.

- Odite sada po našim šumama i poljoprivrednim zemljištima, sigurno će biti neki bager, miješalica..., zida se nemilice. Mi smatramo da imamo više od 700 objekata na području naše općine. Riječ je o čvrstim građevinama, ali isto tako i o mobilnim kućicama, kampicama koje se postavljaju gdje god se stigne i to narušava i nagrđuje izgled svih naših površina i prirode, onoga čime se naročito dičimo, istaknuo je Marko Ravnić, načelnik općine Ližnjan. 

Istaknuo je kako su oni zabranili postavljanje takvih objekata, te da njihovo komunalno redarstvo redovno izdaje naloge o uklanjanju.

Cijeli razgovor pogledajte u nastavku!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!