16:58 / 26.03.2018.

Autor: M.M./Hina

Miletić: Istanbulska konvencija je civilizacijsko pitanje

-

-

Foto: - / -

Predsjednik IDS-a Boris Miletić bio je gost "Oporbenog zareza" Hrvatskog radija. Komentirao je aktualne teme i događaje.
Predsjednik IDS-a Boris Miletić bio je gost Oporbenog zareza Hrvatskog radija. Komentirao je aktualne teme i događaje.

Predsjednik IDS-a rekao je kako je Istanbulska konvencija civilizacijsko pitanje, te poručio kako ne bi trebalo biti onih koji se protive dodatnoj zaštiti žena odnosno  sprječavanju nasilja nad ženama.

I neke izrazito katoličke zemlje poput Italije ili Španjolske su ratificirale Konvenciju bez ikakvih problema pa držim da i naši vjernici sa samom Konvencijom ne bi trebali imati problema, rekao je Miletić.

Kometirajući interpretativnu izjavu koja prati Konvenciju Miletić je rekao kako misli da ona ide u smjeru toga da se razuvjere oni koji su imali određene sumnje i skepse prema njoj.

Na pitanje boji li se nametanja rodne ideologije, odgovorio je kako je to pokušaj ne bi li se Konvecija okrenula u posve drugom smjeru. To uopće nije tako. U njoj se govori o sprječavanju nasilja kojeg danas ima. Svatko tko želi proučiti sam dokument ima ga na webu pa može vidjeti da to nije tema same Konvencije, poručio je čelnik IDS-a.

Na pitanje o umješanosti crkve po toj temi u odnose unutar vladajućeg HDZ-a Miletić je rekao: Kad govorimo o utjecaju crkve i rečenicama izrečenim od pojedinaca, iako ni tu ne bih želio generalizirati, mislim da bi bilo puno bolje poslušati što kršćanski nauk uči, a to je da budemo dobri jedni prema drugima, da se poštujemo, da širimo ljubav, a ne nasilje, rekao je. Papa Franjo se zalaže za približavanje Crkve vjernicima, a takve izjave pojedinaca, smatra Miletić, dovode do odljeva vjernika.

Upitan o nagađanjima o prijevremenim parlamentarnim izborima, šef IDS-a je rekao kako je to stvar samog premijera no i dodao kako nikome, posebno u gospodarstvu, ne bi opet 'legla' tema prijevremenih parlamentarnih izbora.

Na pitanje o mogućoj velikoj koaliciji HDZ-a i SDP-a te koja bi ih nužda natjerala u takvu koaliciju uzvratio je kako ne zna na koji bi način SDP mogao surađivati s HDZ-om jer je to, kaže, potpuno različiti svjetonazor.

Stranke Glas, Pametno i IDS, kaže Miletić, rade na kvalitetnom programu za Hrvatsku liberalnog svjetonazora. Oštro je odbacio mogućnost da jedna od te tri stranke pomogne HDZ-u u vlasti. Mi sa strankama desnice ne koaliramo i naš stav je tu jasan. Upravo vjerodostojnost u politici je jako bitna, zaključio je Miletić.

Predsjednik IDS-a kometirao je i hrvatsku vanjsku politiku u ozračju odnosa predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i premijera Andreja Plenkovića.

Mi nemamo jasnu vanjsku politiku. Ukoliko znamo da premijer ide u jednom, a predsjednica u drugom smjeru, onda bi se prvo oni trebali međusobno dogovoriti i imati zajednički stav prema vani, ustvrdio je Miletić.

O tome je li predsjednica pogriješila pozvavši čelnika Ruske Federacije Vladimira Putina u Hrvatsku Miletić je kazao kako se najprije trebala o toj temi konzultirati s premijerom. To je trebao biti zajednički stav hrvatske vanjske politike, ne ureda premijera ili ureda predsjednice, poručio je čelnik IDS-a.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!