15:23 / 26.11.2018.

Autor: I.H./HRT

Miletić o lokaciji Uljanika: 'Ne možemo sve karte stavljati na turizam'

-

-

Foto: - / -

'Mi želimo zadržati industriju i proizvodnju, mislimo da je to neophodno. Ne možemo sve karte stavljati na turizam - turizam već i danas ima preveliki udio u BDP-u i držimo da je ovoj zemlji potrebna industrijska proizvodnja', naglasio je.
U 'Oporbenom zarezu' Hrvatskog radija, urednika i voditelja Ivice ružičića, gostovao je predsjednik IDS-a Boris Miletić. Govorio je o budućnosti Uljanika i 3. maja, proračunu za 2019., besplatnim udžbenicima, poreznoj reformi, Amsterdamskoj koaliciji, prostornom planu Pule i ostalim najkatualnijm temama i događajima.

U uvodnom dijelu se osvrnuo na krizu u Uljaniku, čestitao je novoj Upravi i pružio joj potporu. Smatra da ti stručnjaci imaju iskustvo u brodogradnji i mogu napraviti potreban iskorak da stvari krenu nabolje, no treba biti objektivan i realan i kazati da je pitanje brodogradnje kako u RH, tako i u EU, bez jasnog stava države prema njemu, ne može uspjeti. 'Zemlje koje se odrede prema određenoj gospdarskoj djelatnosti, trebaju osigurati okvir na koji ta industrija može normalno funkcionirati. Nema uspješne brodogradnje u svijetu bez jasnog stava države prema njoj', kazao je. Dodao je kako očekuje i od ministra da se jasnije odredi prema tom segmentu, a bitno je da strateški partner mora imati znanja u toj djelatnosti, mora imati i financijski kapacitet neophodan da ovo poduzeće uspješno oporavi.

Govoreći o planu restrukturirajna, smatra da je on u svezi s budućim strateškim partnerom i da predviđa određene kompenzacijske mjere koje država treba podnijeti, a s druge strane predviđa i dotok svježeg novca.

Miletić se osvrnuo na odvajanje Uljanika i 3. maja, rekao je kako su dugi niz godina samostalno funkcionirali, danas su spojeni u Uljanik grupu. Siguran je da bi sutra mogli odvojeno funkcionirati, ali činjenica je da se nije Uljanik tek tako sjetio preuzeti 3. maj.

Lokacija Uljanika u središtu Pule je poprilično atraktivna, Miletić kaže da su se od početka i regionalna i lokalna samouprava odredile prema Uljaniku, za njih je to područje brodogradnje. 'Što se nas tiče, mi bi bili najsretniji da to tako i ispadne. Međutim, razgovarali smo i sa novom upravom i sa novim nadzornim odborom i jasno smo iskazali taj naš stav. Mi želimo zadržati industriju i proizvodnju, mislimo da je to neophodno. Ne možemo sve karte stavljati na turizam - turizam već i danas ima preveliki udio u BDP-u i držimo da je ovoj zemlji potrebna industrijska proizvodnja', naglasio je.

Dodao je kako je, s druge strane, siguran da Uljanik skroji zajednički stav i zahtjev prema lokalnoj i regionalnoj samoupravi da bi htjeli određene promjene na tom području, niti jedan gradski vijećnik neće to odbiti.

Spas Uljanika u cilju zadržavanja brodograđevne djelatnosti, to je osnovna nit vodilja, rekao je Miletić. Također je dodao kako neće mijenjati prostorne plaove na štetu brodogradnje i radnika.

Prema posljednjim istraživanjima pada rejting IDS-a, na pitanje plaća li stranka političku cijenu zbog stanja u Uljaniku, jer mnogi upiru prstom i u IDS, Miletić je rekao kako svi koji žive u Istri znaju da IDS sigurno nije imao veze veze niti s izborom Uprave, niti s njihovim poslovnim odlukama. 'Uljanik je simbolički ograđen ogradom, ali faktički je tako funkcionirao dugi niz godina, prema tome, ne može IDS plaćati ceh za nešto za što nije kriv', dodao je. Ponovio je kako lokalna i regionalna uprava moraju biti servis gospodarstvu i ukoliko nešto Uljanik treba, siguran je da će i u budućnosti biti partneri, kao i do sada.

Osvrnuo se na odlazak ljudi u inozemstvo, budući da Pula ima novu bolnicu, a 6 liječnika ju planira napustit. Miletić kaže da takvi problemi nisu samo u zdravstvu, već i u mnogim drugim djelatnostima. Posljednje izmjene GUP-a izazvale su halabuku u javnosti, posebice kada je riječ o atraktivnim okacijama. Miletić kaže da su ti planovi usvojeni prije 10 godina i to nije ništa novo. 'U smislu proširivanja turističkih zona, zone su se širile isključivo na bivše vojne zone', dodao je.

Kako je krajem godine vrijeme za usvajanje proračuna, sutra će u Saboru premijer Andrej Plenković i ministar financija Zdravko Marić predstaviti proračun za 2019., Miletić kaže  kako je IDS vrlo jasna opozicija i neće ga podržati jer je on preslika proračuna za 2018. i ne vidi nikakve promjene koje bi mogle osigurati reforme koje se cijelo vrijeme najavljuju. 'Mi smo jedna od rijetkih stranaka za koju se mogu staviti epiteti vjerodostojnosti i dosljednosti - mi sa desnim strankama ne koaliramo, to nismo činili u prošlosti, nećemo niti u budućnosti. Izglasavanje proračuna je politički trenutak gdje se vrlo jasno vidi tko podržava Vladu, a tko ju ne podržava', rekao je.

Približavaju se Europarlamentarni izbori na koje se sprema i Amsterdamska koalicija kojoj pripada i IDS, Miletić je rekao kako će on sigurno ostati u Puli, vjeruje da će kandidat kojega ponude biti najbolje što mogu ponuditi građanima RH.

O jačanju stranke Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti, Miletić kaže kako Bandiću treba čestitati jer je vrlo spretan. 'Očito je vrlo spretan u toj trgovini, a što će biti s takvim zastupnicima, u konačnici i s njegovom strankom , to će reći građani na idućim izborima', dodao je.

Miletić je kazao kako mu je teško komentirati najavu Ivice Todorića da ulazi u političku arenu. 'Ne vidim što bi gospodin Todorić radio na izborima, odnono, ne vidim baš koji bi to birači zaokružili njegovu listu, odnosno stranku', rekao je.

IDS je predložio strože kažnjavanje isticanja simbola iz NDH, Miletić je rekao da su predložili jednostavan put kako sankcionrati ono što smatraju neprimjerenim. 'To je civilizacijska uloga da se odredimo prema nečemu što je u prošlosti bilo loše', dodao je.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!