20:12 / 06.06.2021.

Autor: Marko Percan/Dnevnik/B.A./HRT

Miletić ostaje župan, no istarski SDP ne miruje

Boris Miletić i Danijel Ferić

Boris Miletić i Danijel Ferić

Foto: Dnevnik / HRT

Nakon što je Državno izborno povjerenstvo potvrdilo Borisa Miletića za istarskog župana te odlučilo da se izbori neće ponavljati, njegov protukandidat iz SDP-a Danijel Ferić ne odustaje i najavljuje tužbu Ustavnom sudu. Naime, iako su utvrđene nepravilnosti i smanjena je razlika u rezultatima te je sada 40 glasova u korist Miletića, SDP zahtijeva provjeru i u ostalim gradovima i općinama.

Poslijeizborna borba na poluotoku traje i nakon odluke DIP-a. Boris Miletić ostaje župan, no istarski SDP ne miruje. 


- Ono što je rješenje DIP-a pokazalo je da su zapravo izbori za župana Istarske županije kontaminirani, poručio je Ferić.


U 11 kontroliranih gradova i općina utvrđene su izborne nepravilnosti. 


- Najviše upravo na biračkim mjestima gdje IDS obnaša vlast - konkretno, na 17 biračkih mjesta u Puli, na šest u Labinu, pet u Rovinju, tri u Poreču i Pazinu i tako dalje, rekao je Ferić.

SDP: DIP je odbio ključni dio prigovora


Nepravilnosti su ispravljene, razlika u glasovima smanjena, no pobjednik se ne mijenja. SDP stoga poručuje da je DIP odbio ključni dio prigovora. Zahtjev za provjeru listića u svih ostalih 30 istarskih općina i gradova. 


- Postoji mogućnost da su se u ostalih 30 općina i gradova isto tako dogodile nelogičnosti, nepravde i kršenje volje građana, rekao je Vili Bassanese, predsjednik istarskog SDP-a.


Zato će istarski SDP već sutra uputiti žalbu Ustavnom sudu te zatražiti provjeru listića u cijeloj županiji. 


- Da sam ja na mjestu Borisa Miletića, ja bih osobno sama zatražila da se ponovno prebroje glasovi jer će ga naredne četiri godine pratiti breme toga da možda i nije legalni izborni pobjednik, rekla je Sanja Radolović, predsjednica pulskog SDP-a.

Miletić: Izborni proces je završen


Boris Miletić odgovara: "Sanja Radolović nije Boris Miletić". 


- Dakle, DIP je donio svoju konačnu odluku, čime je izborni proces završen, potvrdio je volju građana Istre koja se očituje, kako u prvom krugu, kad je upravo naša lista za Županijsku skupštinu dobila daleko najveći broj glasova u svih deset gradova i 29 općina od 31 i gdje imamo apsolutnu većinu u Županijskoj skupštini, rekao je Miletić.


Ustavni sud o SDP-ovoj žalbi trebao bi se očitovati u roku od 48 sati. No, s obzirom na to da već u utorak svi izabrani župani idu na sastanak kod premijera Plenkovića, odgovor bi mogao stići i prije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!