18:29 / 03.09.2020.

Autor: M.Š./Hina

Miletić podupire odluku Vlade o Uljaniku

Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Gradonačelnik Pule Boris Miletić podupro je odluku Vlade o davanju državnog jamstva društvu Uljanik Brodogradnja 1856 d.o.o. od 32,5 milijuna kuna.
Gradonačelnik Pule Boris Miletić podupro je odluku Vlade o davanju državnog jamstva društvu Uljanik Brodogradnja 1856 d.o.o. od 32,5 milijuna kuna za pokretanje proizvodnje, ali je pozvao Vladu da, za razliku od prošlog puta, kao najveći suvlasnik Uljanika, nadzire korištenje financijskih sredstava.

- Pozdravljam današnju odluku Vlade o davanju državnog jamstva društvu Uljanik Brodogradnja 1856 d.o.o. u iznosu od 32,5 milijuna kuna u svrhu pokretanja proizvodnje. Ono što svakako ne pozdravljam jest spor tempo Vlade kojim je odlučila pristupiti rješavanju situacije Uljanika. Odluke se moraju donositi brže, nema razloga da se svaki korak čeka godinu dana, rekao je Boris Miletić u izjavi za Hinu te pozvao Vladu da, za razliku od prošlog puta, kao najveći suvlasnik Uljanika, nadzire korištenje financijskih sredstava.

- Grad Pula i Istarska županija poduprijet će svako nastojanje da se ponovno pokrene proizvodnja u Uljaniku, istaknuo je ne želeći komentirati izjave istarskog HDZ-a.

- Ono što najmanje treba Uljaniku jest da se cijeli proces ponovno politizira. Mi u tome nećemo sudjelovati te stoga pozivam Vladu i resorna ministarstva da detaljno obrazlože, kako javnosti tako i lokalnoj samoupravi, cijeli plan ponovnog pokretanja proizvodnje u Uljaniku, poručio je Miletić. 

Predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac ocijenio je kako je Vladina odluka veliki pomak u pokretanju proizvodnje.

- Naravno da sam svjestan da Uljanik kakvog znamo više ne postoji. Ovo je novo društvo koje ulazi u borbu s konkurencijom na ugovaranju novih poslova. Ovo je društvo koje kreće od nule, bez tereta prošlosti, društvo koje u startu mora biti postavljeno na zdravim temeljima kako bi uspjelo preživjeti u tržišnim uvjetima, istaknuo je Cerovac i ocijenio kako davanjem jamstva nije riješeno pitanje povrata tražbina radnika od Uljanikovih društava. 

- Naravno da je politika presudila, i to je mali pomak za Pulu, Istru, koje su se uglavnom okrenule jednoj drugoj grani, turizmu, što se ove godine pokazalo lošim pristupom ako ostale djelatnosti gasiš. Brodogradnja u Uljaniku mora biti zamašnjak u pokretanju industrije, što moraju shvatiti, prihvatiti i pomoći i političari na lokalnoj razini, zaključio je Cerovac.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!