Miletić: Razlozi za osiromašenje građana lockdown, uvođenje eura i rat u Ukrajini

05.07.2022.

11:42

Autor: V.G./Hina/HRT

Marin Miletić

Marin Miletić

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Saborski zastupnik Marin Miletić (Klub Mosta) ustvrdio je u utorak, tijekom slobodnih govora u Hrvatskom saboru, da su glavni razlozi za osiromašenje hrvatskih građana zatvaranje gospodarstva za vrijeme pandemije, uvođenje eura i rat u Ukrajini.

Pročitavši povećane cijene više prehrambenih proizvoda Miletić je upitao osjeća li Vlada odgovornost jer se smanjenje PDV-a na hranu i prehrambene proizvode, teško nekoliko milijardi kuna, nije manifestiralo nižim krajnjim cijenama već je sav iznos otišao u ruke vlasnika trgovačkih lanaca.

Miletić: Milijarde eura izgubljene za vrijeme pandemije

- Osjeća li Vlada odgovornost zbog milijardi eura izgubljenih kroz zatvaranje gospodarstva za vrijeme pandemije, rekao je.

Upitao je osjeća li Vlada odgovornost za inflaciju koja je prisutna zbog "silnih milijardi" umjetno upumpanih u gospodarstvo, kao i za demografski slom, raspad poljoprivredne proizvodnje, iseljavanje mladih i dr.

- Premijer i ministri kao da su cijepljeni, ne s buster dozama, nego od bilo kakvog osjećaja odgovornosti. To pokazuje da žive u nerealnim svjetovima, odvojenim od stvarnosti hrvatskog naroda", kazao je Miletić.

Smatra da će se kriza manifestirati prvenstveno kroz poremećaj na energetskom i poljoprivrednom tržištu, pri čemu iduće godine ističe moratorij za prodaju poljoprivrednog zemljišta strancima.

- Kako je krenulo, ako se nešto ne promijeni, građani Hrvatske će saditi krumpire po balkonima svojih nebodera i biti sretni da nešto naraste, rekao je Miletić.

Zekanović: Grbin bi trebao napustiti politiku

Nezavisni saborski zastupnik Hrvoje Zekanović napao je predsjednika SDP-a Peđu Grbina ustvrdivši da je njegovo umijeće bavljenja politikom "obrnuto proporcionalno njegovoj visini i stasu"

- Bivši predsjednik SDP-a Davor Bernardić bio je za njega svemirski brod. Njegovo umijeće bavljenja politikom je obrnuto proporcionalno njegovoj visini i stasu, veličini njegove glave. Ako ima ikakav osjećaj prema socijaldemokraciji najbolje mu je da napusti politiku i pusti SDP na miru", rekao je Zekanović.

Jedino što je Grbin kvalitetno napravio jest to da je iz SDP-a izbacio pola zastupnika, kazao je Zekanović i pozvao ga da pokaže uplatnicu od 50-ak tisuća kuna, koje je uzeo kao naknadu za odvojeni život.

- Opravdano sumnjam da je potrošio novac poreznih obveznika i nije ga uplatio nikome jer su očito njegovi troškovi, obzirom na XXL, vjerojatno veliki, rekao je Zekanović.

Pavliček: Nedostatak radnika u Nacionalnom parku Plitvička jezera


Marijan Pavliček (Klub Hrvatskih suverenista) upozorio je na nedostatak radnika u Nacionalnom parku Plitvička jezera iako su nezaposleni učenici koji su završili turističke smjerove i žive na području tog nacionalnog parka.

Također je ustvrdio da Nacionalni park nije ništa napravio oko ugroženosti od požara iako je rješenje nadležnog ministarstva zaprimio još 8. kolovoza 2018. godine.

Pavliček kaže da sistematizacija radnih mjesta u toj javnoj ustanovi, u odjelu protupožarne zaštite, nije sukladna Zakonu o vatrogastvu.

Sabor: Inflacija glavna tema, HDZ pohvalio Vladine mjere, SDP očekuje još

U Saboru je u utorak Inflacija glavna tema slobodnih govora, zastupnica HDZ-a Grozdana Perić pohvalila je Vladine interventne mjere za obuzdavanje cijena goriva kojima se brine o standardu građana, a SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić rekao je da očekuje veći iskorak u zaštiti najranjivijih.

Osvrnuvši se na cijene goriva Perić je pohvalila intervenciju Vlade, naglasivši da bi u suprotnom cijena nafte odnosno benzina bila viša od 20 kuna.

Vlada itekako brine što se događa i vodi računa o standardu građana i o gospodarstvu, dodala je HDZ-ova zastupnica.

Siniša Hajdaš Dončić (Klub zastupnika SDP-a) potvrdio je da Vlada ublažava inflatorne pritiske, ali i rekao kako očekuje jači, bolji i veći iskorak u zaštiti najranjivijih građana.

SDP predlaže usklađivanje mirovina s rastom potrošačkih cijena, osiguravanje novog energetskog dodatka za najranjivije ali i njegovo proširivanje na male i srednje tvrtke.

- Jedino rješenje na razini Europske unije je i razbiti svetu kravu a to je smanjenje PDV-a na gorivo", kazao je Hajdaš Dončić.

Emil Daus (Klub zastupnika IDS-a) u slobodnom govoru istaknuo je važnost održivog razvoja, zaštitu vode, zraka, tla, te posebno održivo upravljanje prostorom.

Nakon zabrane parceliranja poljoprivrednog zemljišta, treba hitno pristupiti sprečavanju kaosa na šumskom zemljištu, kao i pojačati građevinske inspekcije na terenu, kazao je IDS-ov zastupnik.

Miroslav Škoro (Klub zastupnika Za pravednu Hrvatsku) prigovorio je pak HRT-u zbog, kako je ocijenio, nedovoljne zastupljenosti hrvatskih skladatelja, dirigenata i izvođača u Majstorskom ciklusu Simfonijskog orkestar HRT-a za sezonu 2022./2023.

- Štite li se tako hrvatska kultura i nacionalni identitet, upitao je Škoro.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!