Miletić bi selo zaštitio zakonom, a Bauk nazvao dvorane i po ženama

09.03.2023.

Zadnja izmjena 15:30

Autor: HRT/V.G./Hina

Marin Miletić

Marin Miletić

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Saborski zastupnik Mosta Marin Miletić poručio je da hrvatsko selo po uzoru na Francusku treba zaštiti zakonom kako se ne bi događalo da se zbog kuća s bazenom moraju micati ovce. Zastupnik SDP-a Arsen Bauk upozorio je da nijedna dvorana za sastanke u zgradi Hrvatskog sabora ne nosi ime po nekoj ženi, a iznimka je novinarska soba nazvana po Mariji Jurić Zagorki, što je primjer "mačizacije" Sabora.

Urša Raukar Gamulin poziva da se samostalnim umjetnicima podigne koeficijent za izračun doprinosa koji im uplaćuje država.


U govoru na slobodnu temu Miletić je kazao da su stočari iz Šibensko-kninske županije koji drže ovce dobili odluku komunalnog redara da maknu ovce jer netko gradi kuću s bazenom, a ovce imaju neugodan miris.

Netko tko je izgradio kuću s bazenom rekao je da mu smrde ovce pa se ne može baviti turizmom, rekao je Miletić i najavio upućivanje u proceduru prijedloga zakona kojim bi se selo zaštitilo na najvišoj razini, po uzoru na Francusku.

Francuska je zakonom zaštitila selo, ljudima su plastično objasnili da na selu krava muče, ovce imaju miris, pijetao kukuriče, a pčele lete i njima seoski turizam cvjeta, a u Hrvatskoj se poljoprivrednike i stočare uništava, kaže Miletić.

Na poljoprivredu se u slobodnom govoru osvrnuo i Željko Lenart (Klub HSS-a i RF-a) kritizirajući novi pravilnik o određivanju područja s prirodnim i ostalim ograničenjima.

Kaže da 58 jedinica lokalne samouprave po novom pravilniku gubi sredstva za potpore poljoprivrednicima. Izgleda da se u ovoj državi i dalje misli kako je bolje ne proizvoditi nego proizvoditi, ustvrdio je Lenart upitavši poljoprivrednike zašto šute dok ih se uništava.

Odgovorila mu je Ružica Vukovac (NZ) kazavši da šute jer su na prethodnim prosvjedima završavali u kaznionicama i sudovima te plaćali skupe kazne. Seljaci su u ovoj zemlji, nažalost, ubijeni, rekla je.

Bauk: Nijedna dvorana ne nosi ime po ženi, to je primjer "mačizacije" Sabora


Zastupnik SDP-a Arsen Bauk u slobodnom je govoru pozvao da Sabor pokaže svoj stav o ravnopravnosti muškaraca i žena.

- Nijedna dvorana za sastanke, kao mjesta gdje zasjedaju radna tijela, ne nosi ime po nekoj od žena, ali ne osjećam se pozvanim predložiti po kojoj bi se ženi trebala nazvati saborska dvorana, to prepuštam kolegicama, rekao je.

Jedina iznimka je dvorana Marije Jurić Zagorke, međutim riječ je o novinarskoj sobi u kojoj se ne donose političke odluke.

- Nema boljeg primjer koji opisuje trenutnu situaciju što se tiče položaja žena. Tamo gdje se odlučuje, tamo su muškarci, a tamo gdje se radi, tamo su žene, kazao je SDP-ov zastupnik.

- Za rješenje problema nisu potrebni novci nego samo dobra volja. Ovo je primjer "mačizacije", svjesne ili nesvjesne, unutar Sabora. Krajnje je vrijeme da se to krene mijenjati, poručio je.

Bauk se osvrnuo i na natpis na postolju ispod biste Ante Starčevića ispred ulaza u sabornicu. Natpis glasi: "Muž koji zaslužuje biti zastupnikom naroda mora poznati želje i težnje svojih izbornika i po njih cijeloga naroda".

Ne smatra da bi taj citat trebalo ukloniti već pokraj njega treba dodati još jedan natpis koji bi naglasio da je Starčevićev citat izrečen u 19 stoljeću, a tada su u Saboru bili samo muškarci. No, Hrvatski sabor stoji na stajalištu da su u politici muškarci i žene ravnopravni, trebalo bi napisati.

U suprotnom, ne preostaje nam drugo nego da, recimo, svakog prvog petka u mjesecu molimo pored biste da se to promijeni, kaže Bauk.

Raukar Gamulin: Samostalnim umjetnicima podignuti koeficijent za izračun doprinosa koji im uplaćuje država 


Zastupnica Zeleno-lijevog bloka Urša Raukar Gamulin pozvala je Vladu da samostalnim umjetnicima podigne koeficijent za izračun doprinosa koji im uplaćuje država s 0,8 na 1,8, kao poticaj umjetničkom i kulturnom stvaralaštvu.

- Naravno da treba povesti računa o svim samostalnim umjetnicima, uključujući i oni koji si sami uplaćuju doprinose, ali to ne može biti argument da se dijelu njih već 13 godina ne povisuje koeficijent, rekla je.

Zbog mizernog koeficijenta samostalni će umjetnici imati mizerne mirovine, upozorila je Raukar Gamulin.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!