09:25 / 16.08.2018.

Autor: HRT

Milić: Građani sve više dižu kredite, ali treba paziti da se ne ponovi 2008.

-

-

Foto: - / -

Aktualni gospodarski trenutak u Hrvatskoj je dobar, no bilo bi dobro da je bolji. Zaključak je to razgovora u Dobrom jutru s financijskom analitičarkom Silvanom Milić.
Građani sve više dižu kredite i to većinom kunske. Međutim, bilo bi dobro znati da institucije prate što se događa kako nam se ne bi ponovila 2008. - vrijeme kad građani zbog krize, smanjenja plaća, gubitka posla, nisu bili u mogućnosti vraćati kredite koje su od 2006. godine masovno ugovarali. Zaključila je to u razgovoru za emisiju "Dobro jutro, Hrvatska" financijska analitičarka Silvana Milić.

Aktualni gospodarski trenutak u Hrvatskoj je dobar, no bilo bi dobro da je bolji, kazala je. Rast kreditiranja u posljedne dvije godine navodi kao pozitivan pokazatelj.

"Navikli smo da je sve nekako loše, no oporavak je u tijeku prema svim pokazateljima koji nam stižu iz mjeseca u mjesec. Međutim sve što je dobro ne znači da smijemo kao takvo prihvatiti. Istovremeno postoji puno razloga za zabrinutost, kao i rješenja", kaže Milić. Rješenja vidi u reformama koje se trebaju odvijati kontinuirano, a ne čekati godinama da se prihvati jedna, dvije velike. 

Prema njenim riječima, malim koracima treba građanima omogućiti i pokazati što mogu očekivati u sljedećim razdobljima, dati im sigurnost u ono što imaju jer opreznost i nesigurnost vode ka smanjenju potrošnje. Smatra da je nužno smanjenje poreza i rasterećenje dohotka.

Ponovila je kako je aktualni gospodarske trenutak dobar, ipak pitanje je koliko dobar odnosno što radimo da ne postane loše. Gospodarski ciklusi se pravilno odvijaju u periodima od sedam godina i taj je gospodarski ciklus polako jenjava. U Europi je oporavak počeo puno ranije nego što je počeo u Hrvatskoj. Mi smo mala, otvorena ekonomija i jako smo ovisni o tome što se događa prije svega u Europskoj uniji. U EU očekujemo rast kamatnih stopa sljedeće godine i to može imati vrlo negativne posljedice na gospodarstvo, pojasnila je Milić. Dodala je kako se moramo pripremiti i za takvo razdoblje.

Kao najveći izazov u Hrvatskoj navela je poslovanje poduzetnika koje je, tvrdi, previše opterećeno administrativnim obvezama.

Imamo pozitivan trenutak u društvu. Vidjeli smo euforiju, zajedništvo, veselje u srpnju. Vidjeli smo da možemo zajedno sve postići, vidjeli smo kako se može biti ponizan, a najbolji. Vidjeli smo kako ono najbolje može izići na svjetlo kad se organiziramo, kad igramo u timu. Ovaj narod ima velikih potencijala i samo je pitanje tko će biti taj koji će to iznijeti na površinu, zaključila je Silvana Milić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!