10:56 / 14.02.2019.

Autor: V.K/P.F./HRT/Hina

„Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama“

Fotografija: Luka Stanzl/PIXSELL

Fotografija: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Sedmu godinu zaredom Hrvatska sudjeluje u svjetskoj kampanji „Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama“.
Pet minuta do 12 sati na Markovu trgu održana je akcija "Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama". Sedmu godinu zaredom Hrvatska sudjeluje u toj svjetskoj kampanji.


Na zaključke ministra zdravstva o tome kako se radi o pojedinačnim propustima, poručuju kako je jasno da postoji sistemska pogreška u zdravstvu u kojemu se fizičko, verbalno i ekonomsko nasilje nad pacijenticama provodi desetljećima, a očituje se kroz nepotrebno bolne kiretaže nakon pobačaja, punkcije jajnih stanica, biopsije te šivanje međice nakon poroda, vrijeđanja i omalovažavanja pacijentica te nezakonito naplaćivanje usluga trudnicama i rodiljama.

Od svih nadležnih institucija zahtijevaju da se poduzmu konkretni i učinkoviti koraci za suzbijanje fizičkog, verbalnog i ekonomskog nasilja pacijentica.

Sabor: Pozvali na zaštitu od nasilja nad ženama u zdravstvu

SDP, Most, Glas i nezavisni saborski zastupnik Marko Vučetić su se u saborskoj stanci za slobodan govor referirali na projekt 'Milijarda ustaje'.

- Danas je najvažnija tema zaštiti žene od nasilja u zdravstvenom sustavu, rekla je SDP-ova Marija Alfirev obraćajući se, kako je rekla, u ime svih žena koje su trpjele nepotrebnu bol tijekom ginekoloških zahvata, pacijentice u bolnicama, koje su prošle punkcije, biopsije, šivanja međice nakon poroda.

Svoje je obraćanje ilustrirala čitanjem svjedočenja žene kojoj je rađena kiretaža 'na živo'.

- Ovo nije samo pojedinačni slučaj, to je sustavna greška i to je nešto što treba ispraviti, rekla je upućujući poruke podrške kampanji Milijarda ustaje.

Žene su, kazala je, više nego ikad izložene nasilju u javnim zdravstvenim ustanovama od trpljenja boli do trpljenja zbog priziva savjesti pa onda plaćanja zahvata privatno kod tih istih liječnika.

- Prekinite nasilje, prekinite šutnju i zaštitite žene u zdravstvenom sustavu, poručila je Alfirev.

- Prava žena su ljudska prava. Žene kontinuirano trpe nasilje, odgojene su da trebaju šutjeti i trpjeti jer 'to je normalno'. Došlo je vrijeme da prekinemo šutnju, poručila je čelnica Glasa Anka Mrak Taritaš.

Od premijera Andreja Plenkovića zatražila je da se hitno počne s izradom akcijskog plana za zdravlje žena.

Mostovka Ines Strenja pozvala je na prekid šutnje prema onome što se događa tisućama u Hrvatskoj i milijunima žena u svijetu.

- Nedopustivo je nepotrebno trpljenje boli u sustavu zdravstva kada se radi o reproduktivnim terapijskim postupcima, rekla je Strenja dodajući kako se u zadnje vrijeme ipak bilježe pomaci u sustavu te se obzirnije pristupa ženama. Stope prijavljivanja svakog nasilja nad ženama, kaže, niska je, a razlog je strah, niske kazne za počinitelje, osjećaj krivnje i odgovornosti ali i pravosuđe.

- Ustajemo protiv institucija koje provode nasilje i protiv svih onih apologeta nasilja nad ženama i djevojčicama kako u hrvatskom društvu tako i u svijetu, poručio je nezavisni Marko Vučetić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!