Milijun kuna za turističke projekte srednjih škola

09.12.2022.

11:37

Autor: Hina/HRT

kuna

kuna

Foto: Dubravka Petric / PIXSELL

Ministarstvo turizma i sporta (MINTS) s gotovo milijun kuna ove godine podržava 13 turističkih projekata srednjih strukovnih i umjetničkih škola, čime se promoviraju strukovna turistička zanimanja, izvijestili su u petak iz MINTS-a.

Ta sredstva MINTS odobrava na temelju provedenog javnog poziva za promociju i jačanje kompetencija strukovnih zanimanja za turizam u 2022. godini, što je dugogodišnji projekt ministarstva, u sklopu kojega je ove godine i povećan maksimalni iznos koji se može zatražiti i odobriti.

Tako se do 40 tisuća kuna moglo dobiti ako projekt prijavljuje jedna škola, a do 80 tisuća kuna ako projekt prijavljuju u partnerstvu dvije ili više škola.

Škole su ukupno na javni poziv poslale 39 projekata, od čega su 22 u partnerstvu, a odabrano je 13, od kojih je 11 u partnerstvu i dobili su 80 tisuća kuna, dok su dva projekta dobila 65 tisuća odnosno 30 tisuća kuna.

Srednje škole čiji su projekti prihvaćeni su praktički iz cijele Hrvatske, iz Ogulina, Karlovca, Hvara, Biograda n/m, Pregrade, Topuskog, Samobora, Zagreba, Osijeka, Zadra, Splita, Bjelovara i druge.

- Praksa je najbolji način na koji se mladi u turizmu mogu dodatno usavršavati. Projekte iz prethodnih godina predstavili su učenici zajedno sa svojim mentorima na Danima hrvatskog turizma u listopadu te su im dodijeljena priznanja. Ove godine u javnom pozivu smo povećali iznos sredstava, a poseban naglasak stavili na komponentu održivosti kako bi podigli svijest o važnosti razvoja održivog turizma, izjavila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac. 

Vjeruje da s praktičnim i kreativnim radom učenici dobivaju i istinski poticaj za budući rad u turizmu, te inovativnim i kreativnim rješenjima stvaraju temelje za nove uspjehe hrvatskog turizma.

Ministarstvo je kroz taj program u posljednjih šest godina izdvojilo 3,1 milijun kuna za 97 projekata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!